Lyt til artiklen:

Dansk gødningseventyr sættes på pause

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Det store grønne gødningsprojekt, som DLG, Danish Agro, Danish Crown og Arla lancerede i slutningen af 2022 ser ud til at være løbet ind i problemer.

Det skriver Agriwatch.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med ambitionen om at skabe en ny, dansk gødningsfabrik med grøn vindmøllestrøm som motor, postede de fire andelsselskaber et tocifret millionbeløb i joint venture-selskabet Green Fertilizer Denmark.

Fra vindmøllestrøm til dansk gødningsfabrik: Fire giganter investerer millioner i nyt selskab

Se også:

Fra vindmøllestrøm til dansk gødningsfabrik: Fire giganter investerer millioner i nyt selskab

- Det er den samlede værdikæde fra jord til bord, der er gået sammen om dette projekt. Med det nystiftede selskab sender vi et klart signal om, at vi på tværs af andelsselskaberne vil sætte handling bag ambitionerne om at være klimaneutrale i 2050. En mere bæredygtig gødningsløsning er et vigtigt skridt på vores vej mod det fælles mål, og potentialet vurderer vi som værende enormt, sagde Bent Nissen, koncerndirektør i DLG og daværende bestyrelsesformand i Green Fertilizer Denmark.

I 2021 annoncerede Copenhagen Infrastructure Partners' Energy Transition Fond sin ambition om at bygge Europas største Power-to-X-anlæg ved Esbjerg. Her var en af grundideerne atlevere elektriciteten til at producere ammoniak med vindmøllestrøm fremfor med naturgas.

Men som Maskinbladet kunne fortælle lidt tidligere på måneden, så har Høst PtX Esbjerg nu tegnet kontrakt med den tyske energigigant Uniper, hvorfor det kommende anlæg nu skal levere hydrogen direkte til den tyske industri.

Står politik og kassetænkning i vejen for et grønt, dansk gødningseventyr?

Se også:

Står politik og kassetænkning i vejen for et grønt, dansk gødningseventyr?

Men muligheden for at producere grøn ammoniak i Danmark er fortsat i spil, fortalte David Duport Mouritzen, projektdirektør i Høst PtX Esbjerg, i den forbindelse til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skal projektet lykkes med i tillæg at producere ammoniak, som kan anvendes til gødningsproduktion, vil det ligeledes kræve en stærk partner inden for landbrugssektoren, men så er vi også positivt indstillet til at tage udfordringen op, fortalte David Duport Mouritzen.

Dog ser det ikke ud til, at Green Fertilizer Denmark er kommet frem til en plan for etableringen af en gødningsfabrik, der i øvrigt vil koste milliarder at opføre.

I et skriftligt svar til Agriwatch bekræfter Green Fertilizer Denmark, at projektet er sat i bero.

- Vi har gennemført en række forundersøgelser, og det er korrekt, at det på nuværende tidspunkt ser svært ud. Der er dog fortsat nogle ting, der skal afklares, før vi drager den endelige konklusion om Green Fertilizer Danmarks fremtid. Vi forventer, at dette vil ske inden årets udgang, skriver Christoffer Hage, bestyrelsesformand i Green Fertilizer Denmark.

Uafhængig grøn gødningsproduktion i Danmark kræver milliardinvesteringer

Se også:

Uafhængig grøn gødningsproduktion i Danmark kræver milliardinvesteringer