Lyt til artiklen:

So-overlevelsen er i højsædet: Nyenstads opskrift på et sundt sohold

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Det er lige til. Ønsker man sunde søer med en høj fravænningsprocent, er DanBred-genetik krydret med den rette tilgang vigtige elementer i ens bedrift, Skriver Danbred i en pressemeddelelse.

I hvert fald hvis du spørger Mette Lundsgaard, som er ejer af bedriften Nyenstad ved Ringe sammen med sin mand Anders Lundsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har de en sobesætning med produktion af grise op til 7 kg. Deres sodødelighed ligger på 7 procent, hvilket er væsentligt under landsgennemsnittet.

- Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan gøre det bedre på alle parametre. For os er det vigtigt, at søerne har den rette foderstyrke og foder, så vi er sikre på, at de kan præstere optimalt og har det godt, fortæller Mette Lundsgaard.

Det rette huld

På Nyenstad har de 40,6 fravænnede pattegrise pr. årsso. Det har bedriften blandt andet opnået ved at følge SEGES Innovations anbefalinger for fodring og foderstyrke til søerne.

Derudover har de faste rygspækscanninger på bedriften. Her scannes søerne før faring og ved fravænning. Sådan kan medarbejderne sikre, at søerne har det rette huld. Hvis det rette huld ikke er opnået, bør foderstyrken justeres, for at sikre at søerne kan præstere optimalt i farestalden.

Mere robuste og livskraftige

Selvom de gør meget selv på bedriften, betyder den rette genetik også meget - og Mette Lundgaard er tilfreds med DanBred-genetik. Efter pattegriseoverlevelse blev en del af DanBreds avlsmål i sommeren 2022, har hun og resten af bedriften tydeligt mærket, at pattegrisene er blevet mere robuste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi så hurtigt en forskel med den nye egenskab, og den forskel har været gældende siden. Pattegrisene er mere livskraftige og nemmere at passe. Så alt hvad vi kan få igennem avlen, tager vi imod med kyshånd," lyder det fra Mette Lundsgaard.

Rådgiver og gårdejer

For 10 år siden begyndte Mette Lundsgaard som selvstændig rådgiver ved siden af sit arbejde med bedriften. Hun kunne nemlig se, at der var en efterspørgsel fra andre, som ville gøre det lige så godt, som de gør på Nyenstad. Det er især i farestalden, at hendes viden ligger.

- For mig er det vigtigt, at der er fokus på den robuste so - især når der er så meget bevågenhed omkring vores erhverv fra resten af samfundet. Vi har brug for en god og robust so, og det kræver nogle gange det rette management, forklarer Mette Lundsgaard.