Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fåreavlere tænder protestbål mod ulve
Lørdag aften og tænder flere hundrede fåreavlere i Tyskland, Østrig, Holland og Belgien protestbål for at markere deres modstand mod myndighedernes ulveforvaltning, som de mener bringer vilkårene for at holde græssende husdyr alvorligt i fare.
De tyske fåreavlere har fået nok af det, de kalder en ukritisk velkomstkultur i forhold til ulve, og de anklager den tyske regering for passivitet og frygter, at ulvenes fortalere dermed kommer til at fastlægge ulveforvaltningen uden at blive modsagt.
Fåreavlerne mener, at ulve ikke kun udgør en fare for græssende husdyr og landbefolkningen i de enkelte lande eller regioner, men er en fare overalt i Europa - og på verdensplan.
Ulve tilpasser sig
I en flyer om lørdag aftens aktion med hundredvis af protestbål skriver den tyske fåreavlerforening blandt andet, at ulven er den mest succesrige store kødæder i hele verden, og at den findes i næsten alle lande, hvor den har tilpasset sig en lang række levesteder.
- Det er en strengt beskyttet art, som fik det højeste beskyttelsesniveau af de daværende EU-medlemsstater i 1992. I de seneste 20 år har ulvene bredt sig mod kulturlandskaber i nordvest, skriver foreningen.
Ingen gylden formel
Foreningen påpeger også, at man i vildtrige områder i det østtyske område havde positive erfaringer med højere fårehegn og vogterhunde i de første 10 år efter indførelsen af det højeste beskyttelsesniveau, men at dette ikke længere er en gylden formel med den nuværende udbredelse af ulvene.
De tyske fåreavlere nævner i deres flyer, at tyske ulveeksperter har opgjort ulvenes reproduktionshastighed til 35 procent, og at eksperterne derfor regner med, at der i 2021 alene i Tyskland var 400 ulveflokke på mellem seks og ni dyr.
Konsekvensen er ifølge fåreavlerne, at ulvene hele tiden søger nye levesteder og nu breder sig fra naturområder til kulturlandskaber og dermed udgør en fare for husdyrene.