Lyt til artiklen:

Hornsyld viser millionoverskud i et udfordrende år

00:00
Hastighed: ???x
03:40

Regnskabet i Hornsyld Købmandsgaard blev fremlagt på generalforsamlingen den 23. maj 2024 i Hornsyld Korn A/S samt koncernens driftsselskaber, som omfatter Hornsyld Købmandsgaard A/S (grovvare), HK Olie A/S, Triple A A/S og HK Totalbyg A/S. Virksomheden har 187 ansatte, skriver Hornsyld Købmandsgaard i en pressemeddelelse.

Omsætningen i 2023 udgjorde 3 milliarder kroner mod 2,9 milliarder kroner året før, og koncernens egenkapital androg 311 millioner kroner pr. 31. december 2023 svarende til en soliditetsgrad på 31,9 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om årets resultat er mindre end det foregående år (57 millioner kroner), er ledelsen overordnet set tilfreds med resultatet.

- 2023 blev et år med udfordringer, blandt andet i form af manglende spiring på maltbyg, som blev nedklassificeret til foderbyg, samt prisfald på korn, gødning og træpiller samt rentestigninger. Det slår alt sammen negativt igennem på det samlede resultat, konstaterer administrerende direktør Henrik Hedegaard.

Maltbyg trækker ned

Hornsyld Købmandsgaard A/S (grovvare) opnåede i 2023 et overskud på 12 millioner kroner mod 28 millioner kroner året før.

- Høsten 2023 bød på store vejrmæssige udfordringer, og maltbyggen trækker ned, siger Henrik Hedegaard, der samtidig kan se frem til, at udfordringerne med maltbyg i høst 2023 også vil slå negativt igennem på det kommende års resultat.

Selskabet har desuden været påvirket af engangsomkostninger i forbindelse med opkøbet af grovareaktiviteterne fra Overgaard Gods samt generelt stigende omkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods udfordringer i 2023 i grovvare-afdelingen har Hornsyld Købmandsgaard samlet set haft fremgang og stabilitet i de forskellige selskaber i koncernen.

HK Totalbyg landede et overskud på 9 millioner kroner., hvilket er på samme niveau som året før.

- HK Totalbyg mærker fortsat byggeaktiviteten i samfundet med et højt aktivitetsniveau, og der er stor efterspørgsel både på bolig- og halbyggeri, siger Henrik Holm.

Han glæder sig også over, at det går godt i HK Olie, som har haft gode salgsresultater og vækst på landbrugsdiesel bl.a. i forbindelse med opkøb af grovvaredelen på Overgaard Gods. Her blev årets overskud på 14 millioner kroner mod 13 millioner kroner det foregående år.

Triple A fordobler

2023 blev det år, hvor Triple A for alvor slog positivt igennem, og hvor tingene fungerede optimalt både produktions- og afsætningsmæssigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kører stabilt med produktionen, og vi har fremgang i afsætningen, både på det danske marked og på en række eksportmarkeder i Europa og Asien, siger Henrik Hedegaard, der glæder sig over et overskud på fire millioner kroner mod to millioner kroner året før.

Ledelsen forventer højere aktivitet for den samlede koncern i det kommende år med baggrund i fastsatte vækstmål for alle forretningsområder.

Hornsyld Købmandsgaard-koncernen er en familiedrevet virksomhed, og er en af de få privatejede grovvareforretninger, der er i Danmark.