Lyt til artiklen:

Biokul kan blive planternes supervitamin

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Biokul bliver af nogle spået en vigtig rolle i kampen for at hjælpe klimaet i den rigtige retning.

Der mangler stadig en masse forskning og forsøg, inden man for alvor kan begynde at bruge produktet fra den ældgamle teknik med pyrolyse af biomasse som super-vitaminpiller i jorden, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seges Innovation har i samarbejde med Københavns Universitet og Ytteborg Field Trials været til møde omkring biokul i Sagros lokaler ved Esbjerg, og her fik godt 40 fagfolk og andre interesserede en status og en indflyvning til fænomenet biokul.

- Det er en win-win-win og win. Det forbedrer jordstrukturen, giver næring til jorden, det er effektiv affaldshåndtering, og det er godt for klimaet, forklarede Doretta Müller-Stöver fra Københavns Universitet.

rich-media-2
På forsøgsarealerne er biokul opblandet i underjorden ned til 80 centimeter og medvirker til større roddybde. Pressefoto: Sagro.

Forsøgsarealer

Turen gik til Ytteborgs nærliggende forsøgsarealer, hvor der i et år er blevet lavet forsøg med biokul i en mark med rug, skriver Sagro.

På forsøgsarealerne er biokul opblandet i underjorden ned til 80 centimeter og medvirker til større roddybde og dermed bedre vandforsyning og næringsstofoptag. På den måde bliver planterne mere robuste i en tørkeperiode

I parceller på fem gange fem meter er der blevet nedbragt forskellige mængder biokul, og gæsterne kunne ved selvsyn konstatere forskelle i jordlag, i jordstrukturen, i rodudviklingen og i væksten.