Lyt til artiklen:

DC forbedrer driftsindtjeningen i første halvår, men konkurrencekraften halter fortsat

00:00
Hastighed: ???x
05:09

Det har været et svært halvår for Danish Crown, der har måttet lukke slagteriet i Ringsted og sætte stabilitetsmasken i spil for at sikre grise til slagtelinjerne.

Samtidig har spareplanen Horizon været under udrulning, og det viser positive takter, det meddeler Danish Crown i forbindelse med koncernens halvårsregnskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt i tråd med strategien har Danish Crown i den første halvdel af regnskabsåret 2023/24 løftet salget til de europæiske kunder indenfor retail og foodservice. Der er vundet markedsandele, og samtidig er indtjeningen forbedret gennem effektiviseringer i produktionen.

Dagens overblik: Danish Crown lukker sidste griseslagteri på Sjælland

Se også:

Dagens overblik: Danish Crown lukker sidste griseslagteri på Sjælland

Fremgangen i kerneforretningen bliver dog udvandet af stigende renteomkostninger og en tilbagegang i indtjeningen i tarmselskabet DAT-Schaub. Efter en årrække med massiv vækst er DAT-Schaub ramt af et presset marked for grise- og lammetarme til pølseproduktion, fordi forbrugerne grundet inflationen i stort omfang har købt billigere pølser, som produceres i kunsttarme.

Samtidig er priserne på heparin til farma-industrien faldet, fordi sundhedsvæsenet over hele verden nedbringer deres lagre på ryggen af COVID-19.

- Det er et regnskab, hvor rigtig meget peger i den rigtige retning. Der bliver arbejdet målrettet på at levere forbedringer. Vores effektiviseringsplan Horizon bidrager med godt en halv milliard kroner på nuværende tidspunkt, så der mangler vi fortsat at hente omkring én milliard kroner - eller hvad der svarer til cirka én krone pr. kilo grisekød - over de kommende 18 måneder. Det er ærgerligt, at DAT-Schaub er i modvind lige nu, for sammen med de højere renteomkostninger, forhindrer det os i at tage et markant skridt frem, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

Fortsat lav konkurrencekraft

Faldet i inflationen betyder, at udgifterne til emballage og energi er faldende sammenlignet med samme periode sidste år. Omvendt er lønomkostningerne steget markant, men alligevel er det lykkedes at løfte driftsindtjeningen (EBIT) med to procent for slagteriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsætningen falder fra 34,5 milliarder kroner til 33,5 milliarder kroner sammenlignet med første halvdel af 2022/23. Den lavere omsætning skyldes ifølge slagteriet hovedsageligt en nedgang i leverancerne af slagtedyr fra andelsejerne, så målt pr. andelsejerkilo er driftsindtjeningen reelt løftet med 11 procent i perioden.

De finansielle omkostninger stiger med 54 procent til netto 338 millioner kroner, og skattebetalingerne er, efter en tilbageførsel af en skattehensættelse på 80 millioner kroner sidste år, tilbage på normalt niveau. Derfor går nettoresultatet tilbage fra 902 millioner kroner til 764 millioner kroner.

Fyringer og investeringer skal sikre bedre notering på kort sigt

Se også:

Fyringer og investeringer skal sikre bedre notering på kort sigt

- På trods af fremskridtene i vores kerneforretning er vores konkurrencekraft fortsat ikke, hvor den skal være, når det handler om at betale andelsejerne en konkurrencedygtig pris for deres grise. Det ændrer dog ikke på, at vi har fået bekræftet, at den strategiske retning ikke alene er rigtig, men også nødvendig for Danish Crown, siger Jais Valeur.

I Danish Crown Beef er der fortsat fremgang i salget til retail og foodservice. Omvendt er der skarp konkurrence på det tyske marked, hvor Danish Crown driver to kreaturslagterier, og det koster på indtjeningen.

Sideløbende er det globale marked for højkvalitetslæder ramt af afmatning, hvilket rammer Scan-Hide, der er blandt verdens førende leverandører af premium-skind til læderindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svenske KLS leverer et stabilt resultat, og i polske Sokolów er der mere positive tendenser mod slutningen af halvåret med faldende inflation og forbedret købekraft blandt de polske forbrugere. Indtjeningen er dog fortsat ikke tilfredsstillende og blev i perioden negativt påvirket af en større fabriksbrand i november. I handelsselskabet ESS-FOOD går det godt, noterer slagteriet.

En klar strategi om at arbejde målrettet med de bedste kunder sikrer en stabil indtjening, peger Jais Valeur på:

- Når vi ser fremad, er det positivt for vores forretning, at inflationen har toppet. Det ændrer dog ikke på, at vi fortsat skal effektivisere for at løfte indtjeningen, hvilket beslutningen om at lukke slagteriet i Ringsted efter halvårets afslutning er et billede på. Vi skal ikke have armene over hovedet, men indkøringen af vores nye baconfabrik i engelske Rochdale forløber som planlagt. Vi har tunge britiske kunder ombord og vil være på fuld kapacitet inden jul. Vi ser også frem mod en sommer, hvor fodbold-EM i Tyskland og OL i Paris forventes at stimulere forbruget af vores produkter og sideløbende er der tegn på en bedring i vores eksport til højprismarkederne udenfor Europa, så alt i alt er der grund til behersket optimisme, siger Jais Valeur.

Gode, gamle kunder skal spæde 500 millioner kroner til Danish Crowns bundlinje

Se også:

Gode, gamle kunder skal spæde 500 millioner kroner til Danish Crowns bundlinje