Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Andelsejet biogas- og pyrolyseanlæg på vej til Sønderjylland
Energiparken kommer til at bestå af både et biogas- og et pyrolyseanlæg. Teknikken bag anlægget er udviklet af Agri Energy A/S, der også står bag ejerskabsmodellen baseret på fællesskab og visionen om, at landbruget selv skal eje hele værdien af den CO2-reduktion, landbruget skaber, skriver Agri Energy Syd i en pressemeddelelse.
Anlægget vil modtage biomasse, som omdannes til grøn metangas. Den del, der ikke omdannes til gas, bliver til biokul i pyrolyseanlægget.
Formand for bestyrelsen i det nye selskab, Christian Jacobsen, der selv er landmand i området, ser store perspektiver i tiltaget:
- Som landmænd både vil og skal vi tage ejerskab for den grønne omstilling, men vi vil ikke gøre det med hovedet under armen. I de kommende år vil landbruget blive pålagt en række tunge afgifter for at reducere CO2-udledningen. Samtidig har vi et ansvar for at fremtidssikre dansk landbrug, der er blandt Danmarks største og ældste erhverv og bidrager til bruttonationalproduktet med 76 milliarder, siger formanden og fortsætter:
70-80 arbejdspladser
- I dag ejes mange biogasanlæg af store kapitalfonde, klimakreditterne går til gasselskaber, og som landmænd og leverandører til anlæggene har vi svært ved at gennemskue den økonomi, der ligger bag. Vi ønsker, at den værdi, energiparken skaber for den grønne omstilling, skal komme landbruget i Tønder Kommune og området omkring til gode. Ved at vi selv investerer i anlæggene, sikrer vi, at pengene bliver lokalt og i nærheden af de 70-80 arbejdspladser, som vores anlæg vil skabe, siger Christian Jacobsen.
Planen er, at energiparken bliver opført på et 20 hektar stort areal lige øst for Rangstrup og vil have en CO2-reduktionseffekt på cirka 500.000 ton per år. Det betyder, at energiparken i sig selv kan reducere mere end halvdelen af hele CO2-udledningen fra landbruget i Tønder Kommune.
Dyrskue - og borgermøde
I forbindelse med planerne om det kommende anlæg ønsker landmændene bag Agri Energy Syd at sikre, at borgerne i området er så velinformerede om planerne som muligt. De inviterer derfor til informationsmøde i Rangstrup Forsamlingshus den 12. juni. På mødet får deltagerne mere at vide om anlægget og kan stille spørgsmål til de fem landmænd, der står bag, samt Agri Energy A/S, der udvikler anlægget.
Landmændene vil desuden være til stede på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa i weekenden, hvor de står til rådighed for at fortælle mere energiparken og svare på spørgsmål.
Grøn energipark
Visionen bag Agri Energy Syd ApS er at etablere en ny grøn energipark nord for Rangstrup i Tønder Kommune. Ansøgningen om lov til at gå i gang med planlægningen er sendt ind. Klima-, Vækst- og Udviklingsudvalget i Tønder Kommune behandler ansøgningen på næste møde den 10. juni.
Projektet vil bidrage til at opfylde Tønder Kommunes klimahandleplan - både i forhold til målet om at afgasse 90 % af kommunens gylle og målene for energiområdet.