Abonnementsartikel

Der er nye mejetærskere på vej af både de store og små mejetærskere fra Massey Ferguson. MF-brandet, der i år fylder 50 år, har netop offentliggjort to nye modeller med navnet Centora og to nye modeller i Activa-klassen.

De to Centora-modeller får betegnelsen 7280 og 7282, og de afløser de to nuværende Cerea 7278 og 7278.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne har lige som deres forgængere otte rystere, og de er udstyret med SisuDiesel motorer på 8,4 liter i slagvolumen. Den maksimale effekt inklusiv power boost ligger på henholdsvis 378 og 413 hestekræfter.

- Centora-modellerne fås også i en AutoLevel-udgave. Men mange af de funktioner, som tidligere var ekstraudstyr på både den almindelige Cerea-model og AL-versionen, er nu standard på de nye maskiner. Derfor er der ikke de store forskelle på de to udgaver, fortæller Jacob Johnsen, distriktschef for mejetærskere hos Agco Danmark A/S.

- Nu slipper folk for at skulle vælge ekstraudstyr ud fra lange lister. Udstyret er nemlig på mejetærskeren fra fabrikken, siger han.

Standard-udstyret på de nye mejetærskere omfatter blandt andet en tilt-funktion til skærebordet, så det tilpasser sig underlaget, automatisk skærebordshøjde, Auto Reel Speed der sikrer, at vindens hastighed passer til fremkørselshastigheden, og begge modeller har også MF’s velkendte Powerflow-skærebord monteret som standard – Centora 7280 med 22 fod og Centora 7282 med et skærebord på 25 fod.

Skal bygges i Randers

De to nye maskiner får i særdeleshed et dansk islæt. De skal nemlig bygges på den gamle Dronningborg-fabrik i Randers, der for nylig har gennemgået en større restrukturering. Det er også fabrikken i Randers, der kommer til at huse produktionen af den nye hybrid-mejetærsker fra MF, som vi dog endnu ikke har set noget til. Den skulle dog være lige om hjørnet, forlyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Centora-maskinerne er foruden de otte rystere udstyret med en tærskecylinder på 1.680 millimeter i bredden med en diameter på 600 millimeter, og sammen med MF’s Twin Speed Rotary Separator plus andre finesser i maskinen lover MF en mejetærsker i topklasse.

- Vores Twin Speed Rotor er ikke en tærskeenhed. Dens fornemmeste opgave er, at forøge volumen i afgrøden, så de resterende kerner eller frø lettere kan sorteres fra på rysterne, fortæller Martin Hamer, harvesting marketing manager hos MF.

Lille rystermaskine

Hvor Centora lægger sig i toppen, når det gælder effekt og kapacitet, så lægger der sig også et par nye modeller længere nede af skalaen. Det gælder de to nye Activa-maskiner, model 7240 og 7247S.

- 7247S kommer til at overlappe den mindste model i vores Beta-serie. Så landmanden har nu lidt større mulighed for at vælge den maskine, der passer bedst til ham. Vi har også mulighed for at levere en AutoLevel-udgave i Activa-serien nu. Det er også nyt, fortsætter distriktschefen.

Activa 7240 får 176 hestekræfter at gøre godt med, mens Activa 7247S kan nyde godt af en 24-ventilet SisuDiesel-motor på 276 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tærskningen foregår på traditionel vis via en tærskecylinder på 1.600 millimeter, og både bro-enhederne i foran og bag cylinderen i bag er elektronisk indstillelige fra kabinen.

Ud over model 7247S har bærer også 7245-modellen et S. Denne model har samme specifikationer på tærskeværket som den nye model 7247S. Begge modeller har dermed også MF’s MCS+-system (Multi Crop Separator). Det betyder, at broerne kan køres helt væk fra cylinderen og ud af funktion, hvis det er ønsket. Det kan være en fordel i særligt tørre eller skrøbelige afgrøder.

Test på rotormaskine

En tredje mejetærsker hos MF er også blevet navngivet. Der er tale om koncernens rotormejetærsker, der sidste år kørte tests herhjemme. Den har fået navnet Fortia, men om den kommer endeligt til salg herhjemme er endnu lidt uvis.

- Vi har lavet nogle tilpasninger på mejetærskeren ud fra sidste års resultater her i Danmark. Nu kører vi test i år igen, og når sæsonen er ovre, vil vi vurdere, om den er egnet til det danske marked og de danske forhold, forklarer Jacob Johnsen.

Fortia har kørt flere år i USA, men har altså de seneste år gennemgået forandringer, så maskinen er så optimal som mulig til de danske vidder.