Abonnementsartikel

Fuldfoder og blanding af fuldfoder har været et yndet og diskuteret emne gennem de seneste par år. Kompakt eller ikke kompakt fuldfoder kan skille vandene, men det store spørgsmål er, hvad fuldfoder egentlig er?

I denne sammenhæng er fuldfoder en ration, hvor køerne oplever hele foderplanen i hver mundfuld. Med andre ord: at de ikke kan sortere i rationen. Det er et faktum, at malkekøer sorterer - hvis de får lov. Sorteringsadfærd ved malkekøer defineres som køernes evne til at finde og æde delelementer af en fuldfoderblanding og herved optage en ration, der er forskellig fra den planlagte foderplan.

At en enkelt ko kan sortere sig til en "skæv" ration, der er forskellig fra det planlagte, har måske ikke de store sundhedsmæssige konsekvenser for den pågældende ko, så længe den får samme "skæve" ration hver dag. Netop her melder udfordringerne sig, da man ikke kan være sikker på, at det forholder sig sådan. Det svarer til, at koen får hyppige foderskift, hvilket vil udfordre koen både i forhold til vomsundhed og i forhold til dens hormonelle ligevægt.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.