Abonnementsartikel

Vi går stille og roligt lysere tider i møde, hvis vi vel at mærke kigger ud af vinduet. Nu er spørgsmålet blot, om forårssolens livgivende stråler, også vil nå ind af vinduet og ind i de danske svinestalde.

Både den danske regering og den europæiske union arbejder tilsyneladende på højtryk for at få foden indenfor døren til Rusland, så vi igen kan komme i gang med eksporten til landet. Allerede nu er der kommet meldinger om mindre åbninger, og selvom ingen tør sige det højt, så tegner det et billede af, at den russiske regering så småt er ved at være mør og ønsker at få etableret en import igen.

Når det så er sagt, tillader jeg mig at spørge mig selv, om en fornyet eksport til Rusland vil få den ønskede effekt på de danske svineproducenters økonomi. Jeg er bange for, at vi har brugt Ruslandskrisen som syndebuk uden hensynstagen til andre faktorer, som påvirker noteringen. Vi vil fortsat have store konkurrencemæssige udfordringer, som vil plage økonomien i landbruget negativt. Det er også politikernes ansvar at gøre noget ved dette, men her er udsigten noget længere - eller måske endda ikke-eksisterende.

Hvis man tænker lidt over situationen, virker det jo voldsomt, hvis et enkelt marked kan knække hele dansk landbrugs økonomi. Enten har vi opsat en forretningsmodel som er alt for sårbar, eller også var der udfordringer før, som fortsat vil være til stede, når eksporten til Rusland begynder igen. - Jeg holder på, at det er det sidste der er tilfældet. Vi stod med mange udfordringer i form af vanskelige rammevilkår, allerede før Ruslandskrisen, og de samme problematiske rammevilkår er der også efter krisen, vil jeg mene.

Det er ikke for at tage håbet fra nogen, men jeg er bange for, at branchen har flere store problemstillinger, som politikerne skal løse, inden forårssolen for alvor skinner ind gennem vinduerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Husk, at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?