Abonnementsartikel
Med nye T7000-traktorer i stedet for de tre ældre TM-modeller er der kommet helt andre boller på suppen hos planteavler og svineproducent Hans Boel. Lydniveauet er sænket betragteligt, og problemerne fra TM-serien er minimeret i de nye traktorer
De tre gamle TM-modeller er skiftet ud, og nu står der tre nye T7000-traktorer fra New Holland i maskinhuset hos planteavler og svineproducent Hans Boel.
Han driver sammen med en kompagnon 330 hektar plus brak - hovedsagelig med hvede, raps og frø og med hjælp fra gårdens storballepresser presser I/S Færk og Boel cirka 4.000 bigballer om året. Så der er brug for, at maskinerne fungerer, når vejret giver grønt lys i høsten.
- Jeg har ikke som sådan en forkærlighed for de blå traktorer. For mig handler det om økonomi, og jeg kunne gøre en god handel ved at bytte de gamle TM-traktorer ud med de nye traktorer, fortæller Hans Boel
- Men selvfølgelig spiller det også ind, at vores nuværende forhandler ligger tæt på, så vi hurtigt kan få assistance, hvis vi bliver udsat for havari. Det oplevede vi af og til med vores to TM190ere, der uden at skuffe nogen, ikke har været en af New Hollands bedste traktor-modeller gennem tiden, fortsætter Hans Boel med et smil.
Nu er de to TM190 og en TM140 skiftet ud med to T7060 og en T7030, der kører betydeligt bedre med en langt højere komfort, fremhæver Hans Boel, der dog stadig har en TM155 stående i garagen som fjerde traktor.
- Der er sket rigtig meget med lydniveauet i kabinen. Selvom det ikke var højt i TM-traktorerne, så er det endnu lavere nu, og de problemer, der var med den tidligere model, er luset væk nu, påpeger den midtjyske landmand.
Grønt for år tilbage
De seneste år har Hans Boel kørt New Holland både på presser, traktor og mejetærsker. Men for otte år siden var det Deutz-Fahr, der var det foretrukne mærke. Skiftet skete, da Deutz-Fahr fik ny importør i Danmark. Og samtidig kunne Hans Boel tilmed kunne gøre en god handel hos A/S C.P. Kolding i Skive.
- Vi er godt tilfredse med at handle hos C.P. Kolding. Var det ikke for dem, ville vi måske have prøvet et andet mærke. Men opbakningen har været der, og det betyder meget, fortæller Hans Boel.
Han lægger dog ikke skjul på, at enkeltheden i de nye traktorer, har gjort en del af udslaget for valget af traktorer. Ifølge Hans Boel kan alle og enhver køre med én af T7000-traktorerne stort set med det samme, chaufføren sætter sig ind i kabinen.
Og med en del løs medhjælp på gården nyder både han og medhjælperne godt af de enkle traktorer.
- Vi er ikke farvet af mærket, men vi ser på, hvad der fungerer, og hvad prisen er. Og kan vi få en god komfort oveni, skader det jo ikke, vurderer Hans Boel.
Han savner dog lidt den tætte kontakt med forhandler og importør tilbage fra Deutz-Fahr tiden.
- Jeg kan godt føle, at der er et godt stykke vej fra importøren til slutbrugeren, når det gælder service hos New Holland. Da vi kørte i grønt kom der af og til en servicemand forbi for at høre, om der var ris og ros til maskinerne, og var der små problemer, kunne de også afhjælpes.
- Men det er måske sværere i dag med så mange traktorer i marken, som det er tilfældet hos New Holland, erkender Hans Boel.
Passer selv marken
Hans Boel koncentrerer sig om alt markarbejdet, mens hans kompagnon står for arbejdet med søer og slagtesvinene. Under høsten trækker han på løs arbejdskraft og på den fuldtidsansatte medarbejder, der hjælper til overalt hos I/S Færk og Boel. Han presser det meste af halmen, mens Hans Boel sidder på mejetærskeren en CX880 fra New Holland.
Og den ene af de to T7060-traktorer trækker med sine 242 hestekræfter med power boost fint med storballepresseren og rotorharvesættet.
- Ud af de 4.000 baller sælger vi cirka 1.500 ton, mens vi bruger resten selv, fortæller Hans Boel.
- På presseren og rotorharven virker power boost-funktionen fint, men jeg kunne godt tænke mig, at jeg ikke skulle køre med power boost, når jeg sprøjtede. Men fordi jeg bruger pto-udtaget, slår boosten automatisk til.
- Jeg har mere brug for de ekstra hestekræfter, når jeg pløjer, forklarer Hans Boel om nogle af de småting, han gerne så lidt anderledes på de nye T7000-traktorer.
- Nu må vi se, hvor længe vi beholder traktorerne. De kører cirka 600 timer om året og burde kunne køre i mange år. Men får vi et godt tilbud, dukker der måske nye op igen, lyder det fra Hans Boel.