Aksel Toft har prøvet lidt af hvert i sit 62-årige liv. Fra en beskeden start som nyudlært maskinarbejder med at reparere og sælge lastbiler til en blomstrende maskinhandel, Brdr. Toft i Sabro ved Århus. Men der har også været svære tider ind imellem, hvor Aksel Toft måtte starte forfra.

Det så ellers lovende ud i 1969, da han begyndte at importer polske Ursus-traktorer. Et ret ukendt mærke på det tidspunkt. Men de var billige og solgte så godt, at Aksel Toft måtte have broderen Søren til at hjælpe sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Polske aktier

Også det kommunistiske regime i Polen må have været tilfreds, for i 1973 lavede det et aktieselskab med Aksel og Søren Toft. Formålet med dette var at skaffe kapital til en storstilet indsats for at sælge masser af polske traktorer og mejetærskere til det danske og norske marked.

Således blev der bygget 6.000 kvadratmeter salgsareal i Skovby ved Århus, 1.000 kvadratmeter i Ringsted og 500 kvadratmeter i Keldernæs på Lolland. Desuden blev der etableret en afdeling i Norge, som den yngste bror Peter drev.

Forretningerne gik godt, indtil en elektriker ved navn Lech Walesa i 1981 satte Polen på den anden ende og foranstaltede en større omvæltning i landet.

Polens nye ledelse ville have sit udestående hjem fra udlandet, og følgelig gik Aksel Tofts kolleger i Sverige, Tyskland og England konkurs, mens Aksel Toft og hans brødre selv kunne klare sig med enskærene med en betalingsstandsning. Selve selskabet blev dog ført videre med en ren polsk ledelse.

Om igen

Men forretningen var ødelagt, og Aksel Toft måtte tilbage på gården Mundelstrupgård, hvor han ligesom 13 år tidligere måtte skruede i lastbiler og sælge traktorer fra gårdspladsen for at holde skindet på næsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kom mere atter gang i forretningen, og udover import af en norsk plov fik Aksel Toft importen af den schweiziske Hürlimann-traktor i 1983. Tre år senere kunne man se Brdr. Tofts Maskinhandel rejse sig på ny jord i Sabro, og de italienske Bargram-sprøjter kom på firmaets program i 2001.

Hürlimann besluttede i 2003 at stoppe produktionen af store traktorer, som de danske kunder ellers [FBG2]efterspurgte på grund af strukturomlægning fra mindre til større landbrug.

Til Sverige

Aksel Toft vidste, at Hürlimann var ejet af italienske Same, som også ejede Deutz-Fahr, og med sine kontakter fik Aksel Toft forhandlingen af Deutz-Fahr, så der igen var store traktorer i Brdr. Tofts udstilling.

I dag har firmaet otte ansatte, og Aksel Toft sælger årligt 150 nye og brugte enheder af Deutz-Fahr og Hürlimann, mens der køres 120 nye og brugte sprøjter ud til kunderne om året.

Nok har Aksel Toft travlt, men ikke mere end at han arbejder med at opbygge et forhandlernet i Sydsverige, hvor Bargram-sprøjten skal sælges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet Den 31. juli er det 40 år siden, at Aksel Toft fik sit næringsbrev, men han oplyser til maskinbladet at selve festlighederne må vente til senere.har den 2. august eksisteret i 40 år, men Aksel Toft siger, at selve festlighederne må vente til senere.