Nu, hvor vi har taget hul på det nye år, begynder den spændte venten på årsregnskabet for 2014. Mange har nok en fornemmelse af, i hvilken retning pilen peger, og om resultatet ender med at blive rødt eller sort. Vi har fået lavet budgetter og budgetopfølgninger, så resultatet burde ikke komme som den store overraskelse - men det gør det alligevel for mange.

Lige siden jeg for mange år siden begyndte som elev i en - efter datidens forhold - større svineproduktion, har vi registreret og analyseret på produktionen og den enkelte sos resultater. Vi ved, hvor meget de enkelte grise vokser om dagen, og hvor mange kg foder de skal æde for at vokse et kg. Vi laver løbende registreringer og opfølgninger på de målsætninger, vi har opstillet, og der bliver grundigt analyseret på bedriftens produktionsniveau og potentiale. Alt sammen er det godt og givtigt til at planlæge, optimere og udvikle sin produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme systematik og akkuratesse findes desværre ikke, når vi kommer til de økonomiske nøgletal. Her lader vi os ofte overraske ved årets slutning og bruger i alt for begrænset omfang resultatet til andet end et adgangspas til næste runde hos vore kreditorer. Alt for få landmænd bruger de økonomiske nøgletal til optimering og udvikling, medmindre det er kreditorerne der tager over og styrer regnskabet for os. Hvis kreditorerne tager over, er det for det meste fordi, de fornemmer, at ledelsen af virksomheden ikke tager styring over sin egen økonomi. Hvis stykomkostningerne som eksempel løber løbsk, bliver det i mange tilfælde allerhøjst til et par sporadiske indsatser samt en række undskyldninger for, hvorfor det er gået galt. Nogen reel strategi for at skabe en positiv udvikling ser vi sjældent. Havde det i stedet været dødeligheden, der var for høj, ville der straks blive igangsat en handlingsplan for, hvordan den kunne nedbringes.

Min opfordring til alle svineproducenter er, at 2015 bliver det år, hvor vi tager styringen over egen økonomi og begynder at optimere ud fra den. Det skal ikke være på bekostning af nøgletallene i stalden, men i sammenhæng med produktionens nøgletal. Hverken produktionstal eller økonomiske nøgletal kan stå alene, når en produktion skal analyseres og optimeres.

Med denne opsang for 2015 vil jeg samtidig bruge lejligheden til at ønske alle et godt nyt år.

Husk, at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?