Abonnementsartikel

Økologisk mælkeproducent Emil Petersen, Nolde, har fem års erfaring med at dyrke hestebønner som proteinkilde til køerne. Både han og køerne er godt tilfredse.

Arealet med økologiske hestebønner stiger, men der er fortsat ikke nok til at dække proteinbehovet til de økologiske køer i Danmark. Mange må derfor fortsat klare sig med importeret soja, solsikke og raps. Fra 2015 skal foder til alle økologiske husdyr i Danmark være af økologisk oprindelse.

Fiskemel og soja er hovedkilderne til protein i dag til fjerkræ og svin. Begge foderemner er problematiske, da fiskemel repræsenterer en begrænset ressource, og selv økologisk soja kan blive forurenet med GMO. Endvidere stiger verdensmarkedspriserne på fiskemel og soja på grund af stor efterspørgsel fra Asien. Derved vil danskproduceret protein blive mere konkurrencedygtigt i forhold til prisen på importerede produkter. Især er bælgplanter som lupin og hestebønner interessante. De kan dyrkes i Danmark.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.