Abonnementsartikel

Et tysk forskningsprojekt afkræfter hypotesen om, at bakterien Clostridium botulinum er årsagen til et kronisk sygdomskompleks i kvægbesætninger. Man skal således grave dybere for at finde frem til den rette årsag.

I de foregående år har der været mange besætninger med kroniske sygdomsproblemer - både i Danmark og Tyskland. Det har ofte ramt højtydende besætninger og især køer i tidlig laktation. Sygdomsbilledet har været forskelligt, men der er tale om kraftige ydelsesfald, mange lammede køer samt kronisk syge dyr, hvor der ikke har kunnet stilles en diagnose. Det har resulteret i høj kodødelighed og høj udsætningsprocent.

Ovenstående har ledt til hypoteser om en kronisk mave-/tarminfektion med bakterien Clostridium botulinum. Hypotesen gik ud på, at køerne optog clostridiesporer oralt - det vil sige gennem munden - og at disse bakterier under specielle betingelser var i stand til at etablere sig kronisk i mave-/tarmkanalen, sporulere og producere toksiner i tyktarmen. Disse giftstoffer blev ifølge teorien optaget i kroppen og var årsag til de mangeartede sygdomsproblemer og ændret adfærd hos køerne. Sygdommen blev benævnt kronisk botulisme.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.