Nu er Agromek afsluttet, og vi kan ane det nye år i kikkerten. Om lidt hedder det 2015, og vi skal i gang med et nyt år med de udfordringer, der venter. Vi skal sige farvel til en række producenter, som desværre ikke fik bankens opbakning til at fortsætte, eller som af andre grunde har valgt at stoppe. For mange er udfordringerne med banken dog kun lagt på hylden i få måneder, da flere landmænd end nogen sinde kun har fået tilsagn til at fortsætte i det første kvartal. Bankerne ønsker tilsyneladende at holde landmændene i kort snor med muligheden for at trække stikket. Alene af den grund er det svært at bevare overblikket og kæmpe for selv de små og måske langsigtede forbedringer i effektiviteten.

Ser vi på nogle af de andre udfordringer, som vi tager med os ind i det nye år, må antibiotikaforbruget nævnes. Lad det hermed være sagt, at jeg på ingen måde tænker, at problemet er så stort, som det bliver gjort til i offentligheden. Der findes mange landmænd, som bruger endog meget lidt antibiotika, og som gør det med succes. Alligevel kommer vi dog til at forholde os til det, i samme tråd som vi skal forholde os til hele MRSA-problematikken. Vi bliver nødt til at indse, at vi fortsat kan gøre det bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at ønske jer en god jul og et godt nytår. Herfra skal lyde et stort ønske om, at 2015 vil blive et godt år for dansk svineproduktion, hvor vi igen vil se lys for enden af tunnelen. I Hyologisk vil vi i hvert fald også i 2015 forsøge at bidrage med ny viden og gode ideer, som kan bruges direkte ude på staldgangen.

Husk, at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?