Lyt til artiklen:

Proteiner fra tang og insekter skal afløse importeret soja

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Bælgfrugter, tang og insekter kan udgøre mere klimavenlige alternativer til protein og være med til understøtte den grønne omstilling af dansk landbrug. Regeringen præsenterer ny strategi for grønne proteiner, der skal fremme udviklingen af langt flere grønne proteiner i Danmark, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Regeringen offentliggør sin strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker. Strategien skal understøtte regeringens vision om, at Danmark i 2030 skal producere betydeligt flere grønne proteiner af høj kvalitet til både foder og fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere grønne proteiner skal bidrage til at mindske behovet for importeret foder såsom soja og understøtte overgangen til en mere plantebaseret fødevaresektor.

Der er desuden en stigende global efterspørgsel på proteinkilder, som kan komme de danske virksomheder til gode. Dette gælder også eksport af teknologiske løsninger såsom biosolutions, hvor Danmark er i front.

Velsmagende proteiner

Med strategien samler regeringen indsatser, der fremmer udviklingen af grønne proteiner i Danmark. Fælles for mange af de grønne proteiner er, at de har et stort potentiale på sigt. Derfor har strategien især fokus på indsatser til forskning og udvikling, som kan bane vejen for mere velsmagende og klimavenlige proteiner til fødevarer.

Andre indsatser er støtteordninger og fonde med fokus på udviklingsprojekter, som kan bidrage med mere viden om danskproduceret protein. I strategien indgår også regeringens indsatser for øget internationalisering og eksport af danske produkter og løsninger.

I følger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er der behov for at opskalere den danske proteinforsyning til både foder og fødevarer, så den i højere grad er baseret på proteiner af høj kvalitet og samtidig belaster vores klima langt mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er jeg meget glad for, at regeringen nu kan offentliggøre vores proteinstrategi, der samler en lang række initiativer, som samlet set skal hjælpe med at øge produktionen af grønne proteiner. En øget produktion af proteiner med et lavt miljø- og klimaaftryk bidrager først og fremmest til den grønne omstilling af dansk landbrug, men er også et område med stort udviklingspotentiale, som kan bidrage til øget værdiskabelse i hele fødevarekæden og forhåbentlig inspirere andre lande til at kigge vores vej, siger Jacob Jensen.

Også Erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener der er muligheder i lokale proteiner.

- Vi har i Danmark et kæmpe potentiale for at udvikle nye og bæredygtige proteiner. Det er både godt nyt for klimaet, men også for dansk erhvervsliv, der allerede er langt fremme, når det kommer til innovation, udvikling og forskning inden for området. Det engagement skal vi give et velfortjent rygstød, og derfor har regeringen præsenteret en målrettet indsats på nye grønne kilder til protein. Strategien er et godt springbræt for, at vores danske produktionsvirksomheder og iværksættere kan få nye ideer ud at flyve, og for at vi kan fjerne nogle af de unødvendige barrierer, der forhindrer og forsinker fremtidens grønne løsninger, siger Morten Bødskov.

Strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021.