Lyt til artiklen:

Klimarådets snæversyn

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Klimarådet konkluderer nu - men på et forfejlet grundlag - at en klimaafgift på kød virker.

Klimarådet har kigget på data fra 2021 og 2022, hvor kødpriserne steg meget. I den periode faldt danskernes kødforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimarådet skriver så i deres rapport: De store og hurtige prisstigninger gav mange danskere ondt i økonomien, men åbnede samtidig en unik mulighed for vismændene for at undersøge, hvordan det påvirker danskernes indkøb, når prisen pludselig stiger. De vise mænd fandt ud af:

  • At danskere køber mindre af en given kødtype, når prisen på denne stiger.
  • At det så at sige er selve kongstanken bag en klimaafgift.
  • Rapporten viser også, at danskerne ikke bare griber ud efter udenlandsk kød, hvis dansk kød stiger i pris.

Men i årene 2021 og 2022 steg priserne jo ensartet på udenlandsk og dansk kød. Det var så at sige ikke sparet noget ved at vælge udenlandsk kød.

Det bliver anderledes, når kun det danske kød pålægges en afgift. Så bliver det danske kød dyrere, mens udenlandsk kød holder prisen.

Den situation ser vismændene ikke på. Og her er deres forfejlede grundlag. De konkluderer, at danskerne reagerer på prisstigninger og vælger det dyre fra.

Når det så fremover kun er det danske kød, der bliver dyrere, må den logiske konsekvens af deres vise analyse jo være, at så vælger danskerne dansk kød fra. Og ikke nødvendigvis det udenlandske kød, der ikke får prisstigninger i samme omfang. Og hvordan er det så lige en klimaafgift virker?

 

Se også:

https://www.maskinbladet.dk/artikel/82115-klimaafgift-i-koledisken-er-for-dyr?fbclid=IwAR1KC-hBeZb7F3oA5iCbSNrJm-00SQrrug9_enIn525H2HEqdEUBJwP4ibM#erhverv