Abonnementsartikel

- Der er brug for, at forædlere, landbruget og sædekornsbranchen fortsat står sammen om det gode unikke forædlingsarbejde, forsøgsarbejde og den effektive og billige produktion af dansk sædekorn.

Det siger prokurist Holger Lunden, Nielsen & Smith A/S på baggrund af den debat, der er rejst i Agrologisk og Maskinbladet om høje såsædspriser, der øger interessen for hjemmeproduceret såsad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er uretfærdigt, hvis dansk sædekorn, som er unikt, skal nedgøres og betragtes som noget, enhver selv kan producere, blot fordi en ny spændende og højtydende sort sælges til en større pris end øvrige og kendte sorter, siger Holger Lunden.

- Hvis prisen var for høj, var der ingen købere.

- Forædlingen af en ny sort tager fra 8 til 12 år. Når der kommer noget unikt på markedet til ”markedsprisen” (den pris enhver vare kan opnå i det pågældende marked), er det til stor gavn for landbruget og for alle relevante forsøgsinstitutioner, der står for afprøvning, godkendelse, test af kvalitet, sygdomsresistens og meget mere.

- Dette arbejde ville forsvinde, hvis ikke der var forædling og markedsføring af nye sorter, siger Holger Lunden, der understreger, at dansk sædekorn er produceret under højere normer end der er gældende i andre EU-land.