I de seneste mange år har vi set frem til 2014 og 2015 med lige dele bekymring og forventning. Hvad vil der ske, når kvoten forsvinder? - Vil vi se en anden form for regulering, eller vil markedet blive liberaliseret helt. Lige nu tegner det mest i retning af, at markedet bliver sluppet frit, så udbuddet bliver en afgørende faktor i prissætningen i de enkelte lande. Lige meget hvad man tror eller håber på, er det sikkert, at ingen kender effekten af kvotens bortfald. Vil produktionen af mælk flytte til de mest effektive lande, som formår at afsætte en god og stabil produktion af mælk, eller vil der kun komme små krusninger i starten?

Det er blevet en vane for os, at EU?s mængde af mælk er konstant. Derfor har mange analytikere stadig svært ved at forholde sig til udbuddet som en faktor, der kan få altafgørende betydning for dansk mælkeproduktion. Vil Europa som helhed erobre noget af verdenen mælkeproduktion, og vil vi i givet fald kunne fastholde den produktion? Samtidig bliver det spændende at se, hvor meget mælkeproduktionen flytter rundt internt i EU.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lige nu ser vi markante fald i mælkeprisen i Danmark og flere andre EU-lande. Siden april er Arlas mælkepris faldet med 58,3 øre pr. kg, hvilket umiddelbart spås til ikke at være bunden af udviklingen. Mit spørgsmål er så blot, om de danske mælkeproducenter har skind nok på næsen, til at de vil kunne klare den kamp om produktionen, der kan komme. Personligt kan jeg frygte, at mange danske mælkeproducenter ikke kan klare et eventuelt fald i mælkeprisen, selvom den skulle være midlertidig. Når vi ser på de tidligere års priser og holder dem op imod regnskabsresultat-erne, har alt for mange mælkeproducenter jo netop ikke formået at konsolidere sig, mens priserne var høje. Sandheden er måske bare, at vi i Danmark er drøngode til at producere kvalitetsmælk, men den koster os bare for meget at producere. Det er jo ikke en optimal position at have, når den fri konkurrence træder i kraft.

Husk, at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.bovi.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?