Abonnementsartikel
En rendegravende gummiged er den korte betegnelse for svenske Huddig, der sælges i stigende antal i Danmark. Brugerne er glade for maskinen, hvis største ulempe er, at føreren bliver for tyk
- Med påmonteret lift findes der næsten ingen grænser for, hvad Huddig kan bruges til. Det fastslår Roland Sisseck, der er entreprenør i Ringsted.
Han har for nylig købt en Huddig 960 med en 14-meters mandskabslift og kan dermed klare det linjearbejde, som hans firma har fået en delentreprise på. I alt 6000 kilometer luftledninger skal pilles ned, og med de kræfter, der slumrer i maskinen, er det ingen sag at rykke el-masterne op, fortæller Roland Sisseck.
Huddig er en svensk virksomhed med base i Hudiksvall - deraf sammentrækningen af navnet Hud og Dig og firmaet har en længere historie bag sig som underleverandør for Volvo.
Men siden 1983 har Huddig lavet egne maskiner under eget navn, og firmaet har især koncentreret sig om førerkomfort, brugervenlighed og sikkerhed.
Filosofien er, at al betjening skal kunne foregå fra førersædets to armlæn, og uden at føreren behøver at stå ind og ud af kabinen. Udover at skåne maskinførerens led, bliver arbejdet legende let.
- Den største risiko, føreren løber, er at blive overvægtig, ler Finn Pallesen, der er importør af Huddig. Han driver virksomheden Ahlmac ved Ringsted og har leveret Rolands Sissecks maskine.
Stor rullemarie
- Linjearbejdet foregår ofte i blødt terræn, og her er Huddigs lave marktryk og gode stabilitet en stor fordel. Desuden er maskinen udstyret med fuld fjernbetjening af alle funktioner. Det betyder, at føreren kan stå ved gravehullet og styre skovlens bevægelser med millimeters præcision, fortæller Roland Sisseck.
- Og derved undgå dyre og tidskrævende stop på grund af afrevne kabler eller ødelagte rør, siger Roland Sisseck.
Fjernbetjeningens rækkevidde er 800 meter, og Roland Sisseck har da også på den konto fået en henvendelse fra forsvaret om at rydde et gammelt skydeområde, hvor der kan ligge granater fra krigens tid. Og med fjernstyringen kan Huddig altså bruges som en stor udgave af Rulle-Marie, der er Forsvarets lille bombe-rydningsmaskine.
Kræfter
Roland Sisseck har monteret en laserafretter foran på maskinen, og med den klares afretning af pladser og veje, inden belægningsarbejdet påbegyndes.
Desuden er der monteret gravearm med rototilt, som kan dreje 360 grader, og det giver mulighed for montering af et jordbor direkte på rototilten. Og da det hydrauliske system kan levere masser af olie, er der tilstrækkelig kraft til rådighed.
Investering
Priserne på maskinerne fra Huddig ligger i den høje ende. Det indrømmer Roland Sisseck gerne. Men han har dog en klar forventning om, at maskinens alsidighed og lave serviceomkostninger vil give bonus i det lange løb. Mange opgaver kan klares på egen hånd i kraft af fjernbetjeningen og dermed spare mandskabstimer.
- Alt på maskinerne er overvåget fra fabrikken. Og fabrikken kan endda stoppe en Huddig, hvis der indløber en faretruende melding. Men kun hvis maskinføreren giver sin godkendelse.
- Sammen med overtryksventiler, der om nødvendigt stopper maskinen, betyder det, at driftsikkerheden er i top og serviceomkostninger i bund, fremhæver ejeren.
Kører på skinner
Hans-Henrik Henriksen, der oprindelig er anlægsgartner, har købt en Huddig 1260. Denne maskine har fået et sæt ekstra hjul, så den kan køre på jernbaneskinner. Dermed har Hans-Henrik Henriksen skabt basis for at være med ved den forestående renovering af de danske banestrækninger.
I forvejen har hans maskine vist sit værd ved ledningsarbejde for elselskabet Bravida, der fik lagt nye ledninger i S-togstunnellerne.
Liften på Hans-Henrik Henriksens Huddig er en mindre model for at kunne køre i tunneller og under luftledninger på jernbanerne.
Fortil på rotortilten sidder en slagklipper, og den kan både bruges til rabatterne på jernbanestrækninger og til almindeligt klippearbejde.
Og Hans-Henrik Henriksen er godt tilfreds med maskinen.
- Jeg er overrasket over, hvor snild den er at komme rundt med, fortæller Hans-Henrik Henriksen, der har base i Karise.
- Man sidder godt i det luftaffjedrede sæde, udsynet er godt og lydniveauet lavt, siger han.
Det avancerede, hydrauliske Parker-system kaldes for verdens bedste, oplyser Finn Pallesen, og han tilføjer, at systemet er så fintfølende, at man kan smøre et stykke knækbrød med en kniv i rototilten. Samtidigt er der altid rigelig kraft i trykket, og uanset om man skal flytte et lille eller stort læs, så påvirker det ikke betjeningsgrebene.
Maskinen har hydrostatisk transmission. Dermed kan kørehastigheden ændres uafhængig af omdrejningerne på motoren.Bidillbnasæfkllkjasflkjsdfjkl asdlkfja