Abonnementsartikel

En voldsomt stor sag om forkert udbetaling af produktionsstøtte får Danmark til at ligge med helt fremme på en liste over uregelmæssigheder i landbrugsstøtten.

Et enkelt dansk firma tegner sig således for en post på over 100 millioner kr. i forkert støtte, fordi de fejlagtigt har fået ’produktionsstøtte til sukker brugt i kemi-industrien’. FødevareErhverv kan ikke oplyse, hvilket firma de har i kikkerten, men har ladet sagen overgå til Kammeradvokaten og forventer at se den gå rettens vej snarest i et forsøg på at inddrive de ca. 75 millioner i sukkerstøttekroner, som de nåede at udbetale til firmaet, inden kassen blev smækket i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det placerer Danmark på en delt andenplads i uregelmæssig omgang med landbrugsstøtte på EU-plan, når man ser på, hvilken procentdel af et lands samlede støttebeløb, der er behæftet med fejl.

I alt har Danmark indberettet 20 sager til EU-Kommissionen i 2007, hvor af de andre 19 tegner sig for under 10 procent af det samlede beløb.

Dobbelt så mang landbrugs-sager

Ifølge EU-Kommissionens rapport er der sket næsten en fordobling af den mængde af landbrugsstøttekroner, der er ramt af såkaldte ’uregelmæssigheder’, fra 650 millioner til over 1,1 milliarder kr.

Tallene er dog belagt med megen usikkerhed, understreger EU-Kommissionen, der er afhængig af, at medlemslandene indberetter rettidigt og korrekt, hvilket langt fra altid er tilfældet. For eksempel mistænker Kommissionen Irland, Frankrig og Tyskland for bevidst at indberette færre uregelmæssigheder, end der er. Og desuden plages tallene af, at nogle lande først indberetter til EU-myndighederne flere år efter, at en sag er åbnet.

Derudover har store enkeltsager som den danske indvirket ret kraftigt på dette års beregninger. Således tegner to franske svindelsager om smør sig alene for over 200 millioner kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra småforsømmelser til svindelLangt fra alle sagerne handler om direkte svindel. De strækker sig fra småforsømmelser som ukorrekt dokumentation eller opgivelse af et forkert antal hektarer til direkte forbrydelse som forfalskede ansøgninger, deklarering af fiktivt land og forfalskning af det produkt, der er søgt støtte til.

Og på europæisk plan er det især mejeriprodukterne, der holder for. Sektoren tegner sig således for en fjerdedel af det samlede beløb, der er behæftet med uregelmæssigheder.

I alt havde EU ved udgangen af 2007 mere end 10 milliarder kr. ude at svømme i forkert udbetalt støtte. Her af tegner Frankrig og Italien sig for langt over halvdelen. Størstedelen af pengene regnes for tabt.