Det succesfulde arrangement, som åbent landbrug normalt er, har i år fået et hak i tud-en. Der var nemlig ingen åbne svinestalde, som kunne tage imod familierne og give dem oplevelser og læring for livet. Ikke fordi der ikke var landmænd, der ønskede at åbne stalddøren, men fordi Landbrug & Fødevarer har anbefalet et midlertidig stop for ikke erhvervsmæssig besøg i de danske svinestalde. Grunden til dette skal findes i den debat, der kører om udbredelsen af MRSA, hvor den seneste udvikling er, at sundhedsminister Nick Hækkerup har bedt de danske skoleklasser om at holde sig væk fra svinestaldene.

Min umiddelbare holdning er den, at nu gider jeg ikke høre mere om MRSA. Debatten er kørt helt af sporet, og der er nærmest opstået en skyttegravskrig mellem landbruget og en række eksperter. Nu skal vi have fundet en permanent løsning, så vi ikke længere skal hoppe fra den ene midlertidige løsning til den anden. Det er, som om der mangler reel viden om MRSA.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nu har vi igennem flere år fået skyld for, at vi ikke ønskede besøg, og at vore stalddøre var hermetisk lukkede. Nu er det så sundhedsministeren, der lukker døren og sætter et stort fareskilt på, så alle kan se, at dette er farligt område. Det er trist og skammeligt, at vi er kommet hertil, og vi er nødt til at erkende, at vi har vores del af ansvaret. Derfor må vi nu tage handsken op og gå i dialog i stedet for i krig. Vi må erkende, at denne debat ikke dør af sig selv, og at samfundet vil finde en løsning på MRSA, de acceptere ikke at dette får lov at udvikle sig. Derfor skal vi bidrage i stedet for at modarbejde. Vi er trods alt dem, der kender produktionsformen bedst.

Skal vi ikke love os selv, at 2014 bliver det eneste år, hvor stalddøren er stænget. Åbenhed og ærlighed må og skal være løsningen på landbrugets imageudfordringer.

Husk, at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?