sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Kartoffeloptageren vi har ventet på

00:00
Hastighed: ???x
03:09

- Tanken er "møj" fuld

Sådan lyder det på klingende sønderjysk, når en begejstret Kristian Salomonsen konstaterer, at hans nyindkøbte Grimme EVO 280 kan have mere end 8 ton kartofler, før den skal tømmes.

- Det har virkelig været en positiv overraskelse. Vi har jo kigget længe efter den her maskine, men med de mange forbedringer, der er kommet, så har vi bare ramt helt rigtigt med EVO 280, siger Kristian Salomonsen, der er medejer af Salomonsen Kartofler i Sønderjylland.

rich-media-1
Foto: Jørgen Ahler.

Grimme Evo 280 er på mange måder den maskine, som Salomonsen Kartofler har ventet på. Tidligere kørte de med en selvkørende Grimme Variotron 470, men med den større tank og en tilføjet topkæde og meget mere, så er lykken gjort i det sønderjyske.

- Den har fire pigbånd, hvor den rigtig kan sortere jordet fra. Men den kan også tage skånsomt op, så den har lidt alle muligheder, siger Kristian Salomonsen og fortsætter:

- Vi har kigget efter den i lang tid faktisk, men det er først nu, hvor de har udvidet tanken til over de syv tons, at det virkelig rykker noget.

rich-media-2
Foto: Jørgen Ahler.

Det betyder også, at de kan nøjes med at køre med to mand i marken - en til at trække EVO 280'eren og en med vogn.

- Hvis jeg kan spare et helt køretøj og en mand, så betyder det faktisk ret meget, når vi kører tre måneder i træk, smiler Kristian Salomonsen.

rich-media-3
Foto: Jørgen Ahler.

Sparer en mand og en traktor

Også oppe i førerhuset er der glæde at spore, selvom maskinfører, Jannick Christensen, lige skulle vænne sig til at gå fra at køre fire rækker til to med EVO 280'eren.

- De første par dage savnede jeg godt nok den gamle, men efter jeg har vænnet mig til at sidde og kigge bagud, og det hele kører automatisk med GPS og rækkestyring, så er den her godt nok bare meget bedre at køre med, siger Jannick Christensen.

Der også fremhæver et helt nyt kamerasystem, som gør, at de kan overvåge alt på maskinen.

rich-media-4
Foto: Jørgen Ahler.

Indtil nu har de taget 80 hektar op med EVO 280'eren, hvor den har overrasket på mange positive måder.

- Vi havde regnet med, at vi skulle bruge 20-30 procent mere tid på at tage kartoflerne op, når vi nu gik fra at køre fire ned til to rækker. Men vi når faktisk mere med den her, siger Kristian Salomonsen.

- Vi kan køre meget stærkere, og så går det bare hele dagen lang i et jævnt flow, der er bare ingen problemer med den, siger Jannick Christensen.

rich-media-5
Foto: Jørgen Ahler.

Maskinen renser også de sønderjyske kartofler endnu bedre takket være en ny topkæde.

- På grund af topkæden og en ekstra god rensekapacitet, så er vi faldet over en procent i smuds i forhold til sidste år, forklarer Kristian Salomonsen.

Du kan se og høre mere om Salomonsens Kartoflers erfaringer med EVO 280 i videoen øverst i artiklen.