Abonnementsartikel

Flere svineproducenter eksperimenterer i øjeblikket med at isolere de mindste og svageste smågrise, så de op til tre uger senere kan sættes sammen med et yngre kuld. Det kan ende med at tilbageføre smitte i staldene.

I flere år er der blevet gjort meget for at sektionere smågrisestaldene, så grisene smitter hinanden mindst muligt. En ny tendens med såkaldte babystalde gør i princippet op med den tanke. Her tager man de mindste og svageste grise, isolerer dem op mod tre uger, og derefter sætter man dem sammen med et nyt kuld fravænnede smågrise. Tendensen får nu svinerådgiver Preben Høj fra LandboNord til at advare.

Højere smittepres

- Det vil give et højere smittepres, hvilket vil føre til en lavere tilvækst og højere dødelighed for den samlede produktion. Ved at lade grisene gennemleve en smittemæssig udvikling, for derefter at sætte dem sammen med et nyt hold fravænnede grise, betyder, at vi har vidt forskellige smittemæssige forudsætninger i den samme stald, siger Preben Høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den seneste tid har han noteret sig, at flere svineproducenter er begyndt at praktisere metoden, men der er ifølge Preben Høj ingen dokumentation for, at det skulle være en god løsning. Tværtimod.

- Det vil sætte vores sundhedsmæssige arbejde i staldene mange år tilbage. I teorien er de såkaldte babystalde en udmærket løsning for at sikre ens grise, men i praksis er det væsentligt bedre, at man udtager de mindste grise i den anden ende af vækstskalaen og flytter dem ind i en sektioneret bufferstald - lige inden de skal sælges, siger Preben Høj.

Gør forholdene bedre i eksisterende sektioner

Hvis man venter med at isolere de mindste grise, indtil de er større, så undgår man, at de smittemæssigt vil påvirke hinanden så meget. Derfor opfordrer Preben Høj svineproducenterne til at være en smule mere tålmodige og holde de mindre grise sammen med jævnaldrende i så lang tid som muligt.

- I mellemtiden kan man gøre mere ud af at lave lidt bedre forhold for de mindste grise i de sektioner, man har i forvejen. Det kan være flere varmelamper, bedre overdækning, tørre og varme lejer eller at indsætte specielle fodersystemer i de enkelte stier. På den måde undgår vi, at grisene smitter hinanden mere end højst nødvendigt, siger Preben Høj. ?