Lyt til artiklen:

Norsk landmand har reduceret CO2-udledning og er selvforsynende med el

00:00
Hastighed: ???x
04:26

På fjeldet i Molde i det vestlige Norge fik landmand Morten Toreli et areal planeret i efteråret 2022. Her står hans Greenfarm-anlæg i dag og omdanner bedriftens husdyrgylle til strøm, varme og optimeret gødning, det skriver Greenfarm i en pressemeddelelse.

Anlægget på gården er det første klima- og energianlæg fra Greenfarm. Efter de første otte måneder med anlægget i drift er landmanden rigtig godt tilfreds.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Anlægget er meget professionelt udført, og kvaliteten er i orden. Jeg vidste, at det var en god kvalitetsgødning, som anlægget fremstillede, så jeg var ikke i tvivl om, at det var sådan et anlæg, jeg ville have, siger Morten Toreli.

Et Greenfarm-anlæg er et klima- og energianlæg, som lokalt reducerer det enkelte landbrugs udledning af CO2 betydeligt. Anlægget producerer strøm og varme, og restproduktet er et gødningsprodukt, hvor næringsstofferne er gjort mere tilgængelige for planterne.

En historisk begivenhed

Det første serviceeftersyn på anlægget var planlagt ned til mindste detalje af teknikkerne fra Greenfarm i Danmark. Det blev gennemført uden særlige udfordringer, og det glæder Frank Wennerberg CEO i GreenFarm:

- Det er historisk for os, at vi nu kan foretage den første service på et af vores anlæg. Vi havde forberedt os meget grundigt hjemmefra og tænkt flere scenarier igennem, så når vores teknikere kom frem, havde de både reservedele og værktøj med til opgaven. Som en del af serviceopgaven blev olien analyseret og skiftet med henblik på at tilrette fremtidige serviceintervaller, siger Frank Wennerberg.

Tiden fra installation til første serviceeftersyn er 4.000 driftstimer, fortæller Frank Wennerberg CEO i Greenfarm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Netop serviceintervallet er en af de vigtigste egenskaber ved Greenfarms klima- og energianlæg. Den måde anlægget er opbygget med flere motorer gør, at det adskiller sig fra andre typer af anlæg. Det giver en større stabilitet, og dermed reduceres de løbende omkostninger.

Færre udgifter til el og gødning

Landmand Morten Toreli dyrker græs til sine køer på 180 hektar. Af dem er der 100 hektar, som han har kunne undlade at indkøbe mineralsk gødning til.

- Vi fører al vores Gylle ind i anlægget, og så producerer vi strøm til alle bygningerne på gården, og på 100 af vores hektar har vi ingen udgifter haft til gødning. Anlægget har vist sig at have stor værdi for os, forklarer Morten Toreli.

Han har netop overtaget et kvægbrug med godt 110 malkekvæg og godt 250 kødkvæg. Bedriften alene leverer 7000 tons gylle om året til anlægget, og modtager 1000 tons fiskeslam udefra, samt 500 tons mejerislam årligt.

Driftssikkert og nemt at vedligeholde

Anlægget, som står på bedriften, er et GF 60-4 med fire gasmotorer. Motorerne styres af hvor stor efterspørgslen af strøm er på bedriften og kan moduleres i produktion - det giver færre driftstop og dermed mindre servicering, forklarer Frank Wennerberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Greenfarms anlæg kræver kun service hver sjette måned, fordi det er bygget på en driftssikker måde, det er et gennemtænkt koncept, hvor alle komponenter er udvalgt for deres holdbarhed og kvalitet, siger Frank Wennerberg.

Greenfarm-anlægget fortsætter produktionen uagtet at der skulle opstå et driftsstop, hvilket endnu ikke er sket for anlægget hos landmanden Morten Toreli. Han er glad for at anlægget skaber en ny balance i hans landbrug, hvor han har mulighed for at anvende store dele af den Methan, der udvikles på bedriften, og dermed reducere CO2e udledningen. Han har allerede planer om flere energibesparelser på bedriften.

- Min plan er, at vi skal kunne modtage dobbelt så meget biomasse fra fiskerierne og mejerierne. Derudover så skal vores stuehus varmes op med varmen fra anlægget. Det er planen, at det skal installeres som det næste, siger han.

Ud over sine besparelser til gødning, siden det blev installeret, så bliver hele landbruget forsynet med el, hvor overskuddet sælges videre til elnettet.