Hvis man ikke er tilfreds med det arbejde, en maskine laver, skal man måske se på sine evner til at indstille maskinen frem for at overveje købet af en ny. Man kan også tænke over, hvem der kører med den, og man kan benytte sig af muligheden for at få ekstern hjælp til at indstille maskinen korrekt. Derefter kan man på et godt grundlag vurdere, om maskinen passer til sin ejendom, type af jord, afgrøder med mere.

Hvert år, når jeg kommer rundt i landet, møder jeg til stadighed dårligt udført jordbearbejdning. Det er både harvning og i særdeleshed pløjning, hvor jeg græmmes over nogle af de marker, jeg ser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Pløjning er ikke en af de letteste discipliner, men det er her, grundlaget lægges for den kommende afgrøde. Korrekt jordbearbejdning giver bedre forudsætninger for jævne marker, optimalt såbed og en god start for afgrøderne.

Korrekt indstillede maskiner laver et bedre stykke arbejde, og langt hen ad vejen vil omkostningerne blive mindre i kraft af mindre slitage og brændstofforbrug.

Kvaliteten af det, vi som planteavlere laver i marken, ses i første omgang med øjet. Det er det førstehåndsindtryk, vi vurderer og sammenligner os med andre på - inden vi ser på de faktiske udbytter med videre. Men kvalitetsarbejde er tydeligvis ikke lige vigtigt for alle.

Vi skal bruge de muligheder, der er til stede, for at vi kan lave det bedste mulige stykke arbejde. Det kan også være, at erfagruppen, kollegaerne, rådgiverne, demonstrationer eller et aktuelt kursus kan give input til at blive opdateret fagligt. Og sidst men ikke mindst skal vi huske at tage hovedet med i marken, når vi kører der ude.

Husk at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.agrologisk.dk. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer. ?