Abonnementsartikel

En systematisk screening efter køer med krum ryg har vist sig at være en effektiv metode til at finde halte køer i en travl hverdag.

Forekomst af halthed svinger mellem malkekvægbesætninger, men en undersøgelse lavet fra 2007 til 2009 af forskere fra Aarhus Universitet viste, at antallet af klinisk halte køer i danske besætninger i gennemsnit ligger omkring 30 procent. Halthed er derfor et af de helt tunge sygdomskomplekser, der forårsager det tredje højeste sundhedsrelaterede tab indenfor mælkeproduktion.

Af hensyn til velfærd og økonomi er det vigtigt at finde de halte køer så tidligt som muligt. Det kan imidlertid være svært at finde alle de halte køer i en travl dagligdag, og undersøgelser har vist, at mælkeproducenterne i gennemsnit kun er opmærksomme på 25-30 procent af de køer, som er halte. Dette illustrerer behovet for en sikker metode til udpegning af de halte køer, og som er let at indpasse i en travl hverdag.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.