Abonnementsartikel

Den fire år gamle pesticidplan satte et mål om, at danske landmænd med udgangen af næste år skulle være nede på en behandlingshyppighed på 1,7. Miljøstyrelsen har netop offentliggjort nye tal for den aktuelle behandlingshyppighed, som viser, at ovenstående mål må anses for at være urealistisk.

Behandlingshyppigheden er nu oppe på 2,4, og det får miljøministeren til at lufte tanker om, at der snart bliver taget skrappere midler i brug end en frivillig ordning. Det skriver Jyllands-Posten.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg er indstillet på at bruge frivillige og tvungne midler. Jeg vil se fordomsfrit på alt. Der skal gode argumenter på bordet for at indføre kvoter, men en justering af afgifterne kommer bestemt til drøftelse, siger Troels Lund Poulsen (V).

Ministeren er ikke tilfreds med, at landmændene ikke har været i stand til at holde de mål, som Dansk Landbrug selv har været med til at sætte. Hos Dansk Landbrug forklarer næstformand, Michael Brockenhuus-Schack, stigningen i pesticidforbruget med, at forudsætningerne har ændret sig.

Han understreger blandt andet, at det mildere klima har givet større problemer med svampe, og at det har vist sig umuligt at nå så langt med at bekæmpe ukrudt mekanisk, som landmændene troede. Men han har dog indstillet sig på, at politikerne nu vil tage mere håndfaste metoder i brug.

- Jeg læser også aviser og ser tv, og hvis vi kan nå frem til præcise tiltag, kan det også være til vores gavn, men jeg vil godt advare mod generelle tiltag som afgifter, siger Michael Brockenhuus Schack.