Abonnementsartikel

ATP, der er den næststørste aktionær i Cheminova, vil ikke acceptere, at virksomheden forhindrer en undersøgelse af salget af methylparathion i Brasilien. Det skriver politiken.dk

ATP kræver, at Cheminova opgiver sin modstand mod undersøgelsen og vil samtidig have undersøgt, om ledelse og medarbejdere i alle afdelinger har forstået, hvad der er virksomhedens politik og etiske retningslinjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om det er blevet forstået, siger Bjarne Graven Larsen, der er fondsdirektør i ATP.

Mathylparathion er blandt verdens giftigste sprøjtegifte, som er forbudt i Danmark og resten af EU. De brasilianske myndigheder ønsker at forbyde stoffet og har derfor sat en undersøgelse i gang, men den undersøgelse har Cheminova sammen med andre sprøjtemiddelproducenter foreløbigt fået stoppet.

Det strider mod reglerne i FN’s landbrugsorganisation FAO, som nu også anklager Cheminova for at overtræde de internationale retningslinjer for regulering af sprøjtemidler. Retningslinjerne indbefatter blandt andet, at myndighederne i de enkelte lande jævnligt skal undersøge de sprøjtemidler, der er på markedet, og at producenterne skal samarbejde om disse undersøgelser.

Da Cheminova for halvandet år siden blev anklaget for salget af methylparathion i Brasilien blev det fra aktionærernes side fastslået over for Cheminova, at virksomheden skulle følge FAO’s regler, og at virksomheden samtidig skulle holde aktionærerne tæt underrettede om alle vigtige sager.

Det er ikke sket i denne sag, hvilket får ATP til at undre sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er utilfredsstillende, at vi ikke er blevet informeret om sagen med det brasilianske sundhedsministerium.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at myndighederne i Brasilien naturligvis har ret til en sådan undersøgelse. Og vi vil nu bede den samlede bestyrelse i Cheminova om at sikre, at der ikke bliver lagt hindringer i vejen for sådan en undersøgelse, siger Bjarne Graven Larsen.

Fra Cheminovas side har man valgt ikke at kommentere kritikken fra ATP-chefen.