Abonnementsartikel

En tredjedel af de kvægbrugere, der er tilmeldt Operation Paratuberkulose, forebygger ikke smittespredning godt nok, og mangelfuld håndtering af kælvningsboksene er hovedårsagen til problemet. Det skriver Landscentret.

Undersøgelsen, som blev foretaget blandt 129 kvægbrugere i Operation Paratuberkulose viste, at 45 procent af de adspurgte havde godt styr på smittevejene. 22 procent havde formentligt gjort nok, men blev rådet til forbedringer for at være sikre på effekt, og 33 procent havde ikke gjort nok for at forhindre smittespredning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største mangel i de besætninger, som ikke havde håndteret smitteforebyggelsen i tilstrækkelig grad, var håndtering af kælvninger blandt Røde og Gule køer:

- Det er alfa og omega i saneringsprocessen, at kælvningsbokse, som anvendes til Røde og Gule køer, holdes adskilt fra kælvningsbokse til Grønne køer, og at disse bokse rengøres grundigt efter hver eneste kælvning, forklarer Søren Saxmose og fortsætter:

- Derfor ærgrer det mig, at det tilsyneladende stadig er her, det halter hos mange kvægbrugere.

Han slår samtidigt fast, at røde køer bør udsættes inden næste kælvning, hvilket heller ikke altid er tilfældet blandt kvægbrugere.