Abonnementsartikel

Danske mælkeproducenter har netop handlet mælkekvote til et sted mellem 2,05-2,07 kr. pr. kg. Det er tredje gang i træk, mælkekvoten handles lige i omegnen af 2 kr. pr. kg. Og de billige kvoter er kommet for at blive, skriver Mejeriforeningen.

- EU har udvidet de nationale landekvoter, så producenterne forlods har fået udvidet deres kvote med 2,5 procent. Samtidig er der sendt et tydeligt signal om, at kvoterne forsvinder i år 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har samlet set lagt en dæmper på lysten til at betale en høj pris for kvoten, og i de kommende år er det en tendens, der vil slå yderligere igennem, vurderer Herluf Dose Christensen, afdelingsleder, Danske Mejeriers Mælkeudvalg.

En anden faktor, der spiller ind på den pris mælkekvoten handles til, er den aktuelle produktionssituation. Danske mælkeproducenter har nemlig i indeværende år produceret 20 millioner kg mælk mindre, end landekvoten giver mulighed for:

- Næste børs i november er sidste chance, hvor mælkeproducenterne kan nå at udvide deres produktion i dette kvoteår. Så ligger Danmark tæt op ad fuld udnyttelse, eller skulle producenterne have overskredet kvoten, så kan det give lidt mere efterspørgsel.

- Ellers bliver det de langsigtede udsigter til en afvikling af kvotesystemet, som vil holde prisen nede, siger Herluf Dose Christensen.

54 millioner kg kvote skiftede hænder på den netop afholdte augustbørs.