Lyt til artiklen:

CMN Maskintec: Præcis rensning sker med ultralyd

00:00
Hastighed: ???x
01:28

Til Agromek kunne vi se den første renser fra CMN Maskintec med ultralyd for at køre efter den rensedybde, man ønsker samt følge jorden nøjagtig og den fulde arbejdsbredde.

Du kan høre forklaringen om renseren i videoen i toppen af artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Det ultralyde system løfter hvert enkel rense element op og ned i forhold til jordensbeskaffenhed. Foto: Esben Henneberg.

Vigtig med korrekt såning

- Her til Borgeby må vi sige, at dem, der har sået, ikke helt har haft tjekket deres såmaskine, for rækkerne passer ikke over alt. Der er nogle rækker, som flagrer fra side til side. Det er så os alle sammen, der kører i dag, der har det problem, siger Claus Nygaard, der er ejer af CMN Maskintec.

Det er rigtig vigtig ved mekaniskrensning, at såning er udført korrekt, for ellers kan der opstå nogle komplikationer, når der er for meget overlap eller såenhederne har været skæve.

rich-media-3
C-tand påmonteret med et af de brede skær og har en meget flad angrebsvinkel som gør den bedre følger jorden og kan rense i sin fulde bredde i få cm dybde. Foto: Esben Henneberg.

- Vi har i år kørt forsøg med, at renseren også sår korn med en såtank på, så vi har altså et redskab, der både kan så og rense, siger Claus Nygaard.

Når rensningen kommer, skulle det være fuldt ud optimalt, når der skal renses, for så passer alt sammen. Men det er bestemt ikke en nødvendighed, at det er med samme maskine, men Claus Nygaard ser det som en fordel, at samme maskine laver både såning og rensning.

rich-media-4
Redskabstyring og kamerastyring hjælper med at have en helt optimale rensning, hvis bare sårækkerne passer. Foto: Esben Henneberg