Abonnementsartikel

Brugen af antibiotika i husdyrproduktionen i Holland blev yderligere reduceret i 2013, skriver AllAboutFeed. Men i Danmark ligger vi fortsat langt under Hollands forbrug.

Mellem 2012 og 2013 er brugen af antibiotika i den hollandske svineproduktion faldet med 30 procent.

Faldet i brugen af antibiotika kan blandt andet ses i salgstallene for antibiotika. I 2013 var salget gået 57,7 procent ned i forhold til 2009. Det hollandske Authority of Veterinary Medicines (SDA) er positiv over den fortsatte nedgang i brugen af antibiotika, men understreger, at landmænd og dyrlæger har brug for at fortsætte med at bruge endnu mindre i den nærmeste fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holland er gennemsnitlige bruger

Ifølge en sammenligning af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), er Holland en gennemsnitlig bruger af antibiotika i husdyrproduktionen sammenlignet med de andre europæiske lande. Sammenligningen blev foretaget af 2011-tal og er den seneste sammenligning der er til rådighed. Det land, som brugte mest i 2011, var Cypern efterfulgt af Italien og Spanien. Norge anvendte den laveste mængde antibiotika.

I 2007 blev Holland betragtet som et af de lande i Europa, som brugte mest.

Sammenligning er vanskelig

Forskellene mellem EU-landene er store dels på grund af de store forskelle i typen af husdyr i landene. Nogle lande fokuserer mere på kvæg og nogle mere på svine- og fjerkræproduktion. En sammenligning mellem Europa og andre kontinenter er endnu sværere, da indsamling af data om anvendelsen (og salg) af antibiotika er forskellige eller manglende afhængigt af landet.

I 2011 har amerikanske producenter husdyr købt 29.9 millioner pounds af antimikrobielle stoffer i henhold til FDA. Det er ukendt, hvor meget af dette, der blev anvendt som forebyggende i foderet antibi-otika, så derfor er det vanskeligt at sammenligne med den europæiske situation.

Danmark ligger på en tredjeplads

De nordiske lande klarer sig generelt godt, og det er da også Norge, Sverige og Danmark, som indtager top tre, over de lande, som for-bruger mindst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark bruger 0,05 gram aktivstof pr. produceret kilo kød, hvor Tyskland bruger det dobbelte, nemlig 0,1 gram og Holland bruger 0,25 gram pr. kilo produceret kød. ?