Lyt til artiklen:

Debat: Urimelig behandling af mindre landbrugsejendomme

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

Erik Riskjær, der er bestyrelsesmedlem i Agri Nord mener, at landbrugsejendomme skal behandles og beskattes ens. Han kritiserer Vurderingsstyrelsens omkategorisering af mindre landbrug.

Jeg er ikke vred, nej jeg er skuffet. Vores folkestyre er kommet med en ny ejendomsvurdering, der pludselig gør op med det gode princip, at man ikke gør forskel på folk, og at ens aktiver beskattes ens.

Den nye ejendomsvurdering kategoriseret pludselig en lang række mindre landbrugsejendomme som bolig-landbrug og sidestiller disse ejendommes landbrugsjord med villahaver og ønsker at beskatte dem som sådan. Det er fuldstændigt galimatias.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En hektar landbrugsjord skal værdisættes og beskattes ens, uanset om man ejer fem eller 500 hektar; alt andet kan ikke være rimeligt.

Man fremfører et argument om, at når man "blot" bruger sin ejendom som fritidsbeskæftigelse - nogle vil sågar kalde det hobbylandbrug - eller man lejer jorden til sin ejendom ud til naboejendommen, så er man ikke "rigtig" landmand, hvorfor man derfor sagtens kan betale en højere skat.

Medhold i hver femte klage efter omkategorisering af fritidslandbrug

Se også:

Medhold i hver femte klage efter omkategorisering af fritidslandbrug

Helt ærligt; hvis man ejer landbrugsjord, skov eller naturområder, skal man beskattes ens, uanset om man har sin hovedindtægt ved landbrug eller ved et andet erhverv - end of story.

Jeg har for nylig læst i et interview med den forhenværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), der fik forhandlet aftalen om den ny ejendomsvurdering på plads for seks til syv år siden, at det her er så langt fra, hvad man aftalte. Det var på ingen måde meningen, at man skulle forarme ejere af mindre landbrugsejendomme og forårsage, at bosætning på landet på mindre gårde med en hest, ko, gris eller et får fremover skal umuliggøres. Embedsfolk og politikere, der har skrevet loven, har glemt at læse, hvad parterne egentlig var blevet enige om. Jeg kan da kun konstatere, at det her må være en ommer.

Jeg er ganske sikker på, at man kan finde politikere, der vil sige: "Vi har hørt jer, og derfor har vi lavet overgangsordning, som gør, at de nuværende ejere kan få lov til at betale den skat, som de betaler i dag. Først når ejendommen handles, bliver den nye ejer pålignet den meget højere skatteydelse."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny skatteaftale skal hjælpe fritidslandbrug, der er blevet til ejerbolig

Se også:

Ny skatteaftale skal hjælpe fritidslandbrug, der er blevet til ejerbolig

Men - så har man med et snuptag sænket handelsværdien på 15.000 landbrug, hvilket helt sikkert gør, at mange af disse landbrug bliver insolvente, og at den stærkt urimelige praksis med at beskatte folk og aktiver forskelligt blot bliver indfaset over en længere årrække.

Så mit opråb lyder: Drop nu den her ny ejendomsvurdering af mindre landbrug og beskat os, der bor på landet, ens.