sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

BAT Agrar - det eneste alternativ

00:00
Hastighed: ???x
04:07

Hos BAT Agrar - det tidligere ATR Landhandel - ser direktør Martin Lauridsen konkurrencesituationen på det danske grovvaremarked som en duopol-situation med grupperinger af nogle få virksomheder omkring henholdsvis DLG og Danish Agro, fordi de privatejede danske grovvarevirksomheder har knyttet sig op på de to store andelsselskabers forsyningslinjer.

- Der er reelt kun tre indgange til det danske marked. Det er gennem DLG, Danish Agro og os. Konkurrence er sundt og ønskeligt, og jeg vil gerne stille spørgsmål ved, om de danske landmænd får konkurrence nok gennem andelsselskaberne, siger Martin Lauridsen.

Faktisk mener han, at der ikke er ret stor konkurrence på dele af det danske grovvaremarked.

- Konkurrence handler ikke om, at der skal være mange udsalgssteder, men at der kommer varer ind i Danmark fra forskellige steder, så konkurrencen bliver reel. Og dermed er vi i realiteten det eneste alternativ til de andelsejede grovvarevirksomheder, siger han.

Martin Lauridsen nævner, at der alene i år er blevet to færre grovvarevirksomheder i Danmark, efter at Hedegaard og Overgaard nu indgår i andre forretninger.

- Dermed er det blevet endnu tydeligere for flere, at vi er det eneste alternativ, siger han og opfordrer de danske landmænd til at huske at bruge alternativet, når de kan.

Stærkere efter fusion

Martin Lauridsen fortæller, at BAT Agrar fra 2002, da selskabet blev etableret i Danmark med navnet ATR Landhandel, markedsførte sig som "det kloge alternativ", men at sloganet i takt med strukturudviklingen i grovvarebranchen er udskiftet med "det eneste alternativ".

- BAT Agrar er blevet et endnu stærkere alternativ, efter at ATR Landhandel fusionerede med en anden tysk grovvarevirksomhed og sammen dannede BAT Agrar, der nu er landsdækkende i Tyskland og desuden er til stede i Danmark, Polen og Østrig, fremhæver Martin Lauridsen.

Allerede før dannelsen af BAT Agrar var ATR landhandel en stærk spiller, der i høj grad har været med til at præge konkurrencen på det danske grovvaremarked. Og den position er ifølge Martin Lauridsen yderligere styrket med etableringen af BAT Agrar.

Konkurrence

Martin Lauridsen mener, at danske landmænd har meget at takke BAT Agrar og det tidligere ATR landhandel for.

- Vi har gavnet alle landmænd, uanset om de har handlet med os eller ej, for vi har været med til at holde de andre skarpe og vågne, og det har i alle årene givet lavere foderpriser til gavn for de danske landmænd, siger han.

Som et konkret eksempel nævner han, at BAT Agrar førte an med at nedsætte priserne på gødning fra det skyhøje niveau, vi oplevede sidste forår, og at priserne derfor faldt hurtigere, end det havde været tilfældet uden BAT Agrar på det danske marked.

Vi vil gøre en forskel

Martin Lauridsen lægger vægt på, at BAT Agrar gør en positiv forskel for sine kunder.

- Vi koncentrerer os derfor om det, vi er gode til, fordi vi vil kunne bidrage positivt økonomisk eller med en bedre kvalitet eller en bedre service. Hvis vi bare er en omkostning, så overlader vi det til de andre. Der står ingen steder, at vi skal gøre alt, siger Martin Lauridsen.

rich-media-1
Medarbejderne i hovedsædet i Aulum gør hver dag en stor indsats for at skaffe danske landmænd skarpe priser på blandt andet foder og gødning. Pressefoto.

Det tidligere ATR Landhandel fokuserede mest på foder, gødning, såsæd og korn og var god til det. Men efter navneændringen til BAT Agrar er mineraler også blevet en styrkeposition i kraft af egen fabrik i Tyskland.

Fabrikken har ifølge Martin Lauridsen været en meget stor en succes, og han forventer også, at BAT Agrar kommer til at stå stærkt inden for plantebeskyttelse.

BAT Agrar er en uafhængig spiller på det danske marked og står således også som den eneste danske grovvarevirksomhed uden for brancheorganisationen for den danske korn- og foderbranche, DAKOFO.