Lyt til artiklen:

Græsland: 1. slæt forud for majsforsøg

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Kalenderen er begyndt at tælle sine dage, hvis man skal nå og have majs i jorden til ordentlig tid.

Det er nemlig det der skal ske med den nu gamle Græsland-mark, der ligger hos Elmegaarden i Frederiks: En omlægning skal der til for at blive klar til Græsland25.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græsmarken er ved at mærke behovet for en omlægning, hvilket var tydeligt allerede tidligt på foråret, og fortsætter med at være synligt nu. Selvom græsmarken stadig ser flot ud og er vokset godt, er kløverbestanden ikke så stor, og der er tydelige tegn på uønskede ukrudtsarter i marken. Disse ukrudtsarter er opstået, fordi græsset ikke har været tæt nok og har skabt åbninger i marken, hvor ukrudtet kunne vokse. Derfor ville det være en god idé at foretage en omlægning for at være klar til Græsland25.

Vi valgte ikke at nedvisne Græsland marken før omlægningen, da Elmegaarden gerne vil have et enkelt slæt for at høste eventuelle foderenheder og snitte dem. Efter slæt vil vi etablere strip-till forsøg med gylleplacering ved siden af de eksisterende græsarealer i forberedelse til majsafgrøden. Den første halvdel af marken vil blive brugt til efterafgrødeforsøg, mens den sidste del længst væk er blevet dedikeret til kartofler.

rich-media-2
25 mm vand er forud for 1. slæt blevet vandet ud, for at sikre en god fugt i jorden når majsen skal etableres. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Normalt høsttidspunkt

Selvom mange forventede et tidligt 1. slæt i år mange steder, er det ikke tilfældet hos Elmegaarden ved Frederiks.

Elmegaarden rammer altid 1. slæt omkring slut maj, men på grund af behovet for at plante majs, har de besluttet at tage Græslandmarken og ensilere den først, mens resten må vente til efter pinse, da græsset endnu ikke er helt skredet igennem.

Lars forventer et ret normalt udbytte for årets 1. slætgræs. Selvfølgelig vil Græslandmarken, hvor der tages slæt nu, være mindre, men de øvrige områder, som Elmegaarden råder over, får lov til at give deres sidste udbytte, inden de ensileres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græslandmarken har en lidt for høj fordøjelighed på over 85 lige nu ved skårlægning, hvor Lars gerne vil have den ned på 78. For at opnå dette blander Lars det ensilerede 1. slætgræs fra Græslandsmarken sammen med de resterende 250 hektar græs i samme køresilo når det skal ensileres.

I dagene op til skårlægning af 1. slæt har de kørt vandingsmaskinerne på fuld tryk på Elmegaardens græsarealer. Dette er gjort for at sikre tilstrækkelig fugtighed i jorden, så majsene kan spire og få en god start.

rich-media-4
Man kan godt se at Græslandmarken er hæmmet af masser af kørsel i marken. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Fokus på stubhøjde

Marken bliver slået med en 7-8 centimeters stubhøjde. Det kræver dog en mark der er jævn for at holde en god stubhøjde hele vejen igennem og det er ved at være svært i Græsland marken.

Græsland marken er begyndt at blive ujævn og stubhøjden kan især ved de faste kørespor være meget svingende, men der gøres alt for at ramme den ønskede stubhøjde som skal give en god vækst igen.

Forsøgsparacellerne fra Græsland22 beholder vi og arbejder i at pine dem lidt ved at slå dem i bunden, ned til tre centimeters stubhøjde for at se hvilke arter der kan holde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Den gamle græsmark er ved at blive beskidt med arter vi ikke vil have i marken. Stubhøjden køres i 7-8 cm, hvor i forsøgsparcellerne køres nogle træk i 3-4 cm stubhøjde for at udpine og se hvad der sker med arterne. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Klar til snitteren

Ellers kommer snitteren og får det snittet på Græslandmarken, hvor vi vil begynde på omlægningen efterfølgende.

Følg med næste gang.