Der er mange grunde til, at en babystald er en god investering. Vigtigst er dog pladsen i farestalden.

Der har længe været en problemstilling med de grise, som i farestalden ikke har fulgt helt med af den ene eller anden grund. Enten har de været meget små ved fødsel, eller også har de haft sygdom undervejs, hvilket har bremset væksten. Ved fravænning har man stået med valget, om man skulle fravænne dem i klimastalden, hvor de så ville fortsætte med at være bagud og måske endda komme yderlig bagud, eller om man skulle flytte dem tilbage i farestalden, uden at det var garanti for succes.

Babystalden, som er en lille stald med to til fire stier, ser ud til at være løsningen. Her er ekstra gode forhold for de små grise, og det er nemt at have overblikket over de enkelte grise.

Ekstra opmærksomhed

Hos Allan Gammelgaard er der indrettet små sektioner med to stier. Der er egentlig ikke noget særligt ved de to stiers indretning ud over en lidt større overdækning hen over det faste gulvareal. I nogle babystalde har man valgt at sætte varmelamper ind i overdækningen, men det har Allan Gammelgaard ikke valgt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi hæver selvfølgelig temperaturen et par grader i forhold til de normale klimastalde, fortæller han.

Han er ikke i tvivl om succesen med disse sektioner.

- Efter to uger bliver de flyttet over i den stald, der bliver fravænnet i den uge. Der er de allerede med og kører bare derudaf, siger Allan Gammelgaard og fortsætter.

- Der dør stort set ingen i disse sektioner. Maksimalt et par stykker pr. hold.

Der bliver fodret med noget godt foder, som bliver opblødt. Fodringen foregår mange gange dagligt, så der ikke står en restmængde i truget og bliver gammelt.

Fjerner presset i farestalden

Når Allan Gammelgaard har valgt at bygge disse små babystalde, er det for at fjerne presset i farestalden. Nu kan han tømme farestalden helt ved fravænning og skal ikke flytte grise tilbage i systemet.

- De mindste grise ville normalt være flyttet tilbage i systemet, hvilket ikke har haft nogen stor effekt. Efter to uger ville de stadig være for små, udtaler Allan Gammelgaard. ?