Lyt til artiklen:

Grønne virksomheder med klar opfordring: Nedsæt en pyrolyse-task force

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Vi står som samfund over for en meget stor opgave, når det handler om at indfri klimamålsætningerne. Derfor skal vi investere massivt i grønnere løsninger, for at vi kan nå i mål. Og her kan teknologier, der kan sikre fangst og lagring af CO2, spille en nøglerolle.

I landbruget har vi længe kigget mod pyrolyse. Det er en teknologi, som binder den CO2, som planterne har optaget varigt og som fungerer på tværs af flere sektorer. I landbrugsaftalen fremgår det, at brun bioraffinering, som pyrolyse også kaldes, kan optage 2 millioner tons CO2-e ud af en målsætning på 5 mio. tons CO2-e.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er kæmpe potentiale i teknologien, som er moden til fuldskala udrulning, og hvor man ved brug af landbrugets restprodukter og spildevandsslam kan eliminere udledning af drivhusgasser, sikre fangst og lagring af CO2 i biokul, fjerne miljøskadelige stoffer, recirkulere vigtige næringsstoffer og producere grønne energiløsninger.

Det er et stort skridt mod et grønnere landbrug og et grønnere Danmark, og derfor bør der sættes fart på udrulningen og implementeringen. Der er kun syv år til 2030, og der er ikke tid til forsinkelser. Derfor opfordrer vi politikerne til at nedsætte en task force, der skal have til formål at håndtere de barrierer, som vores landmænd og virksomheder møder i forsøget på at udbrede den drivhusgasreducerende og CO2-lagrende teknologi.

Danmark i førerposition

Først og fremmest skal der være klare, ubureaukratiske regler for udbringning af biokul på arealer. Dernæst er det nødvendigt, at pyrolyse anerkendes på lige fod med andre kulstoflagringsteknoliger i Danmark og EU.

Danmark har skabt en førerposition indenfor klima-, og energiløsninger, og for at vi kan bibeholde den position, er det vigtigt, at vi satser på pyrolyseteknologi i samspil med mange andre teknologiske og biologiske metoder til at reducere drivhusgasudledningen fra landbruget og sikre langsigtet kulstoflagring og klimaeffekt.

Pyrolyseteknologien er udviklet og klar til udrulning, og derfor bør politikerne tage imod vores opfordring om konkret, politisk handling, så vi både kan bevare vores position som foregangsland, der kommer med klimaløsninger, og som fungerer som forbillede for resten af verden.