Lyt til artiklen:

Ny teknologi skal forhindre påkørsel af dyreunger i marken

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Innovationsfonden har netop bevilget 16 millioner kroner til et konsortium bestående af danske virksomheder og vidensinstitutioner, der vil skabe fremtidens sikkerhedssystemer til autonome maskiner. Det skriver innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Kombinationen af de nyeste sensorteknologier og kunstig intelligens skal bruges til at beskytte mennesker, dyr og genstande omkring maskinerne. Ud over at højne sikkerheden er formålet også at reducere CO2-udledningen og øge biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Agco er en af verdens største producenter af landbrugsudstyr, og det er vores mål at bidrage til udviklingen af en sensorløsning, som skal monteres på vores maskiner og dermed højne sikkerheden for både dyr og mennesker. Vi arbejder hele tiden på forskellige løsninger, der kan lette arbejdet for vores slutkunder, og med de kompetencer, siger Morten Bilde, der er administrerende direktør for Agco, der er en af partnerne i projektet.

Agco står på verdensplan blandt andet bag mærker som Massey Ferguson, Fendt og Valtra. I dette projekt er det deres innovationscenter i Randers, der skal udvikle, teste og kommercialisere sensorløsningen til græsarealer.

20.000 rådyrlam påkøres årligt

I løbet af de næste 3,5 år skal konsortiet teste og evaluere forskellige sensorteknologier og derved udvikle sikkerhedssystemer beregnet til alt fra mobile robotter til traktorer.

Græsslæt og nyfødte rådyrlam er en giftig cocktail

Se også:

Græsslæt og nyfødte rådyrlam er en giftig cocktail

Systemerne skal testes på forskellige områder, herunder græsmarker, parker samt frugtplantager og vinmarker. I forbindelse med græsmarkerne bliver et af fokusområderne at forhindre påkørsler af dyreunger, som gemmer sig i afgrøderne. Dette er et stort problem ifølge Dansk Jægerforbund, som i en undersøgelse fra 2017 vurderer, at op til 20.000 rådyrlam påkøres hvert år i de danske marker.

- Områder med græs, træer og planter kan indeholde genstande, dyr og mennesker, som er svære at detektere. På den baggrund er det vigtigt at udvikle gedigne sikkerhedssystemer, som gør autonome maskiner i stand til at tage højde for både dynamiske og statiske forhindringer. Det vil sige, at maskinerne skal have evnen til at advare operatøren eller automatisk undgå forhindringerne, lyder det fra Innovationsfonden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhedssystemerne udvikles i et samarbejde mellem DTU, Teknologisk Institut og virksomhederne AGCO, Conpleks Innovation og Agrirobot, som sammen skal teste og kommercialisere produktet. Selve projektet ledes af Maybe Robotics.