Lyt til artiklen:

Mælkeproducent af hjertet fylder rund

00:00
Hastighed: ???x
04:18

Abonnementsartikel

Frontfiguren for bestyrelsen i Sønderjysk Landboforening og formand for L&F Sektor for Kvæg Christian Lund runder søndag den 28. maj 50 år.

Christian Lund har aldrig lagt skjul på, at han er mælkeproducent af hjertet. Faktisk er han så engageret i sit erhverv, at han også med næb og kløer i årevis har kæmpet for at tilvejebringe de bedste rammevilkår for hans kolleger rundt omkring i landet, skriver Sønderjysk Landboforening i et fødselsdagsportræt af Christian Lund.

Den politisk bacille fornægter sig ikke, og trangen til at opnå indflydelse meldte sig tidligt. Da Sønderjysk Landboforening afviklede sin generalforsamling i marts i år, var det Christian Lunds formandsberetning nummer 10.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2008 overtog han gården Skatkær i hjertet af Skodborg, hvor Hørlück-slægten i generationer forinden havde holdt til.

Det er her på gården, at den kommende fødselar bor med sin ægtefælle, Inge Marie, der er sygeplejerske. Sammen har de døtrene Julie, Lærke, Kirstine og Anna. Skatkær er familiens private bopæl, mens aktiviteterne i Christian Lunds landbrug sker fra matrikler i den sydlige ende af Skodborg.

Bedriften overtog han efter sin far, Anker Lund, og med årene er både malkekvæg-besætningen og antallet af hektarer udvidet betragteligt.

Værner om traditioner

Christian Lund, der er uddannet agrarøkonom, er rundet af sin opvækst på et landbrug. Han værner om traditionerne, og han benytter ofte lejligheden til at opfordre landmandskollegerne til at fortælle de gode historier. For ham er det vigtigere end nogensinde, at alle landmænd er engageret i at være en aktiv og positiv spiller i deres lokalsamfund. Forankringen kommer ikke af sig selv.

Som mælkeproducent er Christian Lund en del af et landbrug, som er under pres. Men stritter højlydt imod - ikke kun som formand for Sønderjysk Landboforening. Fem år efter valget til formand i Sønderjysk Landboforening trådte Christian Lund i marts 2017 for alvor ind på den landspolitiske scene, da han avancerede fra næstformand til formand for Landbrug & Fødevarers sektorbestyrelse for Kvæg. Han afløser Peder Philipp, som havde siddet gennem 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange års medlemskab af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse er det også blevet til, og han har for længst slået sit navn fast som en kompetent skikkelse, der aldrig går af vejen for at kæmpe landmændenes kamp. Omkring 600 af hans kolleger oplever nærmest pr. tradition Christian Lund som dirigent, når Landbrug & Fødevarer afvikler sit årlige delegeretmøde i Herning Kongrescenter.

Christian Lund har som bestyrelsesformand ofte sin gang i SLF-bygningerne på Billundvej. Han kendes som en tilgængelig og tillidsvækkende formand, som ofte stikker hovederne ind til medarbejdere på forskellige kontorer for at høre, hvordan tingene står til. Han trives blandt mennesker, og humoren er oftest en sikker ledsager, skriver SLF.

Trådte i karakter

Ingen skal dog være i tvivl om, at frontfiguren også kan træde i karakter. De medarbejdere, der har været der længe nok til at kunne huske tilbage til 2018, vil vide, at Christian Lund også formår den svære side af ledelse, når der skal skæres til. Når de ubehagelige beslutninger skal træffes.

I et turbulent 2018 valgte en tidligere direktør at fratræde, og Christian Lund trak sammen med bestyrelsen for alvor i arbejdstøjet for at skære organisationen til. Et blodrødt regnskab resulterede i afskedigelser og frasalg af aktiviteter.

Det blev så samtidig vendepunktet, for år efter år siden 2019 har der blæst helt andre og mildere vinde over Sønderjysk Landboforening, som tilbage i begyndelsen af året kunne offentliggøre, at der for fjerde år på stribe blev landet et regnskab med million-plus på bundlinjen. Igen efter et år med kundetilgang og øget aktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tænkeboks

Christian Lunds resultater fra sin formandsposter inden for landbrugserhvervet har også været synlige hjemme i lokalområdet. Ikke kun i Skodborg - men rundt i hele Vejen Kommune. Hans navn blev da også bragt i spil, da det stod klart, at den mangeårige borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr, i 2020 meddelte, at han ikke ville genopstille.

Der var i Venstres bagland klare opfordringer til Christian Lund til at gå ind i kampen om at blive Venstres borgmesterkandidat, men han - efter at have været i tænkeboks - takkede nej for fortsat at koncentrere sig om formandsposterne i dels Sønderjysk Landboforening og dels Landbrug & Fødevarer Kvæg.