Lyt til artiklen:

World Animal Protection: So-safari må ikke blive et skønmaleri

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Abonnementsartikel

Sofari-dagen må ikke blive et skønmaleri af realiteterne i de danske svinestalde, hvor 98 procent af de danske grise lever under dybt kritisable forhold, mener dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection Danmark.

- Når de økologiske landmænd viser deres fritgående grise frem, er det desværre nødvendigt, at understrege, at de få glade grise ikke må overskygge den barske virkelighed i landets svinestalde, siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver landbrug hos World Animal Protection.

I dag inviterer Landbrug & Fødevarer sammen med Økologisk Landsforening og fire andre aktører, velkommen til Sofari i Jylland, på Fyn og Sjælland, hvor landets familier kan opleve, hvordan fritgående økologiske grise bliver opdrættet. Men sosafari viser ikke hele billedet, skriver World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er skønt, at vise omverdenen, at Danmark har grise med adgang til det fri og rigtig god dyrevelfærd, hvor dyrene kan udleve deres naturlige behov. Men det må ikke skygge over virkeligheden som den ser ud for 98 procent af grisene i de danske stalde, og det må ikke blive et skønmaleri, der gør, at vi glemmer eller overser den generelle tilstand i svineproduktionen, siger Pernille Fraas Johnsen.

- Virkeligheden for 98 procent af de danske grise er meget afgrænset plads i golde betonmiljøer, hvor pattegrise rutinemæssigt halekuperes, og hvor søerne fikseres i fire uger, hver gang de føder et nyt kuld pattegrise. De dyr ser måske kun solen én gang i livet, nemlig når de transporteres til opfedning i udlandet, eller til slagtning i Danmark, siger Pernille Fraas Johnsen, der udover at være landbrugsrådgiver i World Animal Protection, også har en phd. i dyreadfærd.