Abonnementsartikel

Der findes landmænd der har succes med løse søer i farestalden, men der er fortsat udfordringer der skal løses.

Løsdrift i farestalden er nemlig forbundet med øgede investeringer, og der er risiko for øget pattegrisedødelighed. Samtidigt har det ikke været muligt for producenterne at få en højere pris for grise, der er født i løsdrift. Derfor er det svært at få løsdrift og mere dyrevelfærd til at harmonere med at være konkurrencedygtig og kunne producere på et højt niveau. Konkurrencekraft er fortsat altafgørende for dansk svineproduktion, da hovedparten af det danske svinekød eksporteres til lande, der har begrænset fokus på dyrevelfærd.

Alligevel giver det god mening ved etablering af farestier at overveje, om søerne skal være løse. Det er blandt andet muligt at opnå tilskud til etablering af farestier til løse søer, og der kan vælges indretninger, hvor søernes bevægelse kan begrænses i de første kritiske dage efter faring, hvor pattegrisedødeligheden er størst. Dermed vil det antageligt være muligt at opnå resultater på niveau med kassestier. Det forudsætter imidlertid et højt niveau af management, ligesom pasningen af dyrene skal indrettes efter, at søerne er løse.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.