sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

"Når det brænder på, er Topdanmark der for mig"

00:00
Hastighed: ???x
04:05

Det lignede en helt normal kold forårsmorgen, da Holger Geven var på vej ud for at malke sine køer. Men denne morgen viste sig hurtigt ikke at være ligesom de andre. Da Holger nåede hen til sin lade, så han som det første, at døren stod på klem. De tunge metalkæder, der normalt var låst fast på døren, lå kastet på jorden, og indenfor var værktøj spredt udover gulvet sammen med afklippede ledninger og andre dele, som var blevet flået af de to traktorer i laden. Det stod hurtigt klart for Holger, at hans værdifulde GPS-udstyr til traktorerne var blevet stjålet.

"Det er jo lidt et mareridt at vågne op til. Jeg er godt klar over, at flere af mine kolleger har været udsat for tilsvarende tyverier, men jeg havde ikke forestillet mig, at det også skulle ramme mig. Det er selvfølgelig ubehageligt, at tyve har været inde i laden og splittet vores udstyr ad, men et langt større problem er det, at tyveriet påvirker vores daglige drift. Så det var bestemt ikke den bedste morgen," fortæller Holger Geven, da han skal forklare om sine første tanker, efter han havde opdaget tyveriet.

Kontaktede straks Topdanmark

Det første Holger gjorde, efter at have talt med politiet, var at ringe til Leif Jul Pedersen, der er familiens assurandør hos Topdanmark.

"Jeg kunne se på overvågningen, hvordan tyveknægtene midt om natten stod og flåede mine traktorer fra hinanden. Jeg var derfor lidt i panik og havde behov for hjælp og brug for hurtigt at melde skaden, så det ødelagte udstyr kunne blive erstattet."

Derudover havde Holger også behov for rådgivning om, hvordan han kunne undgå yderligere tyverier:

"Hele morgenen blev jeg ved med at spørge mig selv, 'hvordan undgår man, at det her sker igen'?", og mit håb var, at Topdanmark kunne hjælpe mig."

Rekordmange anmeldelser af GPS-tyverier i 2022

Hos Topdanmark er Holgers oplevelse desværre ikke enestående. Han er blot en blandt mange landmænd, der i 2022 var så uheldige at få stjålet GPS'er fra deres landbrugsmaskiner. Tyvene går helt bevidst efter præcis den type udstyr, som Holger fik stjålet, og bølgen af tyverier betyder, at Topdanmark det seneste år har udbetalt et rekordstort beløb til erstatning af stjålet GPS-udstyr. Tendensen med GPS-tyverierne er fortsat et stigende problem i 2023.

"I mit daglige arbejde støder jeg desværre jævnligt på sager, der ligner Holgers. Det er en stor tidsrøver for de landmænd, der bliver ramt, og derudover så påvirker det også hverdagen på gården, da planlagte aktiviteter pludselig ikke kan gennemføres. Sker det det fx lige midt i høstsæsonen eller på andre kritiske tidspunkter, så kan det jo nærmest være en katastrofe," forklarer Leif Jul Pedersen fra Topdanmark.

For at imødegå de mange tyverier tilbyder Topdanmark nu sammen med virksomheden Vortex muligheden for at købe et sporingssystem, der kan monteres på GPS-udstyret, på samme måde som man længe har kunnet få det til mindre maskiner. Sporingssystemet består af et simkort, der fungerer som en skjult tracker, så man kan følge GPS-udstyret døgnet rundt og få besked om, hvor det befinder sig.

"Der har været stor interesse for at få hjælp, og indenfor det seneste år har vi oplevet en firdobling i antallet af kunder, der har fået rådgivning om denne type af præventive foranstaltninger," fortæller Leif Jul Pedersen.

Holger ser nu ind i en mere tryg fremtid

Udover at få erstattet det stjålne udstyr fik Holger også fjernet nogle af sine bekymringer omkring fremtidige tyverier.

"Leif var hurtig til at sende mig information og forklare mig om de muligheder, der er for at installere overvågning i GPS'erne. Jeg fik den bedst mulige rådgivning og blev bekræftet i, at Topdanmark bare er hammer gode. Når tingene er noget møg, kan man altid regne med dem, og det er jo lige præcis derfor, vi har vores forsikringer hos Topdanmark," slutter Holger Geven