Lyt til artiklen:

Kom med bag facaden hos det nordjyske verdensbrand

00:00
Hastighed: ???x
04:42

- Det, der gør Hydrema unik, er, at vi tilbyder nogle produkter med nogle egenskaber, som ikke tilbydes af andre.

Det er med stolthed i stemmen, at administrerende direktør Jan Werner Jensen fortæller om Hydrema anno 2022, mens turen går ned gennem de lange produktionsgange flankeret af de velkendte, gule maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Jan Werner Jensen overtog direktørstolen fra sin far i år 2000. Foto: Jørgen Ahler.

Hydrema producerer og markedsfører i dag højteknologiske entreprenørmaskiner, udstyr og mineryddere. Virksomheden råder over to fabrikker - en i Støvring ved hovedkontoret og en i Weimar, Tyskland.

Oprindeligt var Hydrema kendt som leverandør til Skandinavien, men i dag er store lande som USA og Australien blevet vilde med de gule maskiner fra Støvring.

- Især dumperen har vundet indpas i store dele af verden. Særligt i USA ser vi en enormt kraftig udvikling lige nu, fortæller Jan Werner Jensen.

Det startede med en møglæsser

Hydrema startede som så mange andre danske producenter sin rejse i landbruget. Det var Jan Werner Jensens far Kjeld Werner Jensen der i 1959 grundlagde virksomheden i et lille værksted i Aalborg.

rich-media-4
Fantomet fra Hydremas spæde start. Arkivfoto: Hydrema.

- Her var det mekanisering af møggreben, der var brug for, siger Jan Werner Jensen, der selv var med helt fra barnsben, hvor han begyndte som lagerarbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor interesse for teknikken fik ham siden hen til at uddanne sig som ingeniør, før han i 2000 overtog firmaet fra sin far.

- Jeg kan godt lide at vide, hvad der foregår ude på gulvet, og samtidig give ansvar til de meget erfarne medarbejdere, vi har i huset. Jeg tror, det er en af vores store styrker, fortæller direktøren.

rich-media-6
Teknik-interessen får tit Jan Werner Jensen til at kigge ned i hallerne. Foto: Jørgen Ahler

En af de erfarne medarbejdere er Kim Normann Petersen, der er montør på niende år hos Hydrema.

- Lige nu er jeg i gang med at samle et sæde. Det kan utroligt mange ting i dag, så det er en kompleks opgave, der ofte er skræddersyet til kunden, siger den garvede montør.

rich-media-8
Kim Normann Petersen har været montør hos Hydrema i 9 år. Foto: Jørgen Ahler.

Og det er netop det, som Kim Normann Petersen sætter pris på ved arbejdspladsen i Støvring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er vitterligt ikke to dage, der er ens. Jeg kan godt lide, at det ikke bare er samlebånd, men at der er stor variation i arbejdet. Samtidig har jeg nogle fantastiske kolleger, siger den høje montør og griner, mens han jonglerer mellem arbejdet på sædet og den store bom, som skal sidde på gravemaskinen.

rich-media-10
Maskiner fra Hydrema bruger Cummins-motorer. Foto: Jørgen Ahler.

Skræddersyet i Støvring

Selvom Hydrema i dag er en international virksomhed, så har de stadig en relativt lille størrelse på markedet. Netop det giver dem mulighed for at variere maskinernes kunnen til den enkelte kunde.

- De enkelte dele kan vi tilpasse til de forskellige maskiner, så man kan sige, vi har fabriksmontagekvaliteten, selvom der er variation i maskinerne, forklarer Nicolai Bloch, der er udviklingsingeniør ved Hydrema.

rich-media-11
Nicolai Bloch har i halvandet år arbejdet som udviklingsingeniør hos Hydrema. Foto: Jørgen Ahler.

Lige nu er han i gang med at lægge sidste hånd på arbejdet med Hydremas nye MX-hjulgravere.

- Noget af det nye, der kommer på MX´eren her fra januar 2023, er, at vi har opdateret betjeningsdisplayet, så det minder om det, vi kender fra tablets. Det skulle gerne give flere informationer og nemmere betjening af maskinen, siger Nicolai Bloch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-14
MX-serien får fra 2023 opdateret display. Foto: Jørgen Ahler.

En fremtid med vækst og danske arbejdspladser

I lang tid har de markeder, som Hydrema befinder sig i, været overophedede. Det betyder samtidig, at de lige nu står med en meget stor ordrepukkel.

- Så vi kan faktisk sige, at vi fra 2023 allerede har solgt en stor del af vores produktion, siger Jan Werner Jensen.

rich-media-15
Endnu en gravemaskine gøres klar. Foto: Jørgen Ahler.

Om markedet forsætter sådan, har direktøren dog svært ved at spå om. For selvom dampen er aftaget på boligbyggeriet, så er der generelt set stadig fuld gang i den rundt om i verden.

rich-media-16
Australien er et af de lande, som er blevet glade for de små, mobile dumpere fra Hydrema. Foto: Jørgen Ahler.

- Og fordi vi er så mange steder i verden, så afbøder det måske en lille smule den nedgang, vi har i det almindelige boligbyggeri i Danmark, siger direktøren.

Men selvom, der kigges ind i en opbremsning på markederne, så er optimismen stor i Støvring. Ikke bare når det gælder bundlinjen, men også med tanke på den type arbejdspladser, som Hydrema skaber i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-18
Hydrema bruger masser af svensk stål hver dag. Foto: Jørgen Ahler.

- Jeg synes, det er rigtig godt, at man kan have en fabrik, som den vi har, og at vi kan producere nogle konkurrencedygtige produkter, som vi kan sende ud i hele verden, fortæller Jan Werner Jensen og fortsætter:

- Vi har en arbejdsplads her med rigtig mange smede og ufaglærte, og det er vigtigt for vores bruttonationalprodukt, at vi producerer noget her i Danmark, som vi kan sælge ud af i verden, hvis vi skal opretholde velfærdssamfundet. Det betyder faktisk noget for os, så det vil vi fortsætte med at bidrage til, slutter direktøren, idet vi forlader hallerne og lyden af gule maskiner, der bliver gjort klar til hele verden.

rich-media-19
Hydrema holder til i Støvring i Nordjylland. Foto: Jørgen Ahler.