Lyt til artiklen:

Lodsejere kræver styr på spildevand før naturprojekt gennemføres

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Bæredygtigt Landbrug har på vegne af lodsejere ved det sjællandske vandløb Fladsåen krævet af myndighederne, at der gribes ind overfor den lokale spildevandsforurening. Og nu har sagen taget en ny drejning.

Lodsejerne blokerer således for det lokale projekt omkring genslyngning af åen med henvisning til, at Næstved Kommune først bør få styr på tilladelserne til udledning af spildevand til åen. Så længe lodsejerne ikke er med på idéen om naturprojektet, kan kommunen ikke få udbetalt de 76 mio. kr., som man ellers er blevet bevilget fra Landbrugsstyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har for længst henvendt os til Miljøstyrelsen på lodsejernes vegne, fordi vi gerne vil have bekræftet, at spildevandsudslip i denne skala er en miljøskade, men Miljøstyrelsen er voldsomt nølende i at svare os. Den langsommelige sagsbehandling skader jo miljøet, og jeg undrer mig, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz.

Formanden for Fladså Å-laug er landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Henrik Wolff-Sneedorff. Han understreger overfor avisen Sjællandske, at lodsejerne ikke som sådan er imod naturprojektet - men blot kræver, at Næstved Kommune først får styr på spildevandsudledningerne, skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

- Det er, som om kommunen har lagt sig fast på, at det kun er landbrugets næringsstoffer, der udgør en belastning af Fladsåen, mens spildevandet bare fosser ud i åen, og hvor en tordenskylle om sommeren kan sende tusindvis af liter spildevand ud i åen og få det hele til at kollapse, forklarer Henrik Wolff-Sneedorff.

Næstved Kommune skriver om projektet:

"Overordnet vurderes projektet at kunne bidrage positivt til områdets natur, idet der ved projektet genskabes naturlig hydrologi og der skabes et sammenhængende naturområde, hvor der vil være mulighed for udvikling af en større diversitet i naturområderne end tilfældet er i dag".