Lyt til artiklen:

Krydsningskøer udleder mindre metan

00:00
Hastighed: ???x
02:00

I klimadebatten sættes der stor fokus på at reducere klimaaftrykket fra kvægproduktionen. Der er flere værktøjer til at reducere metanudledningen fra kvægbesætningen - et af dem er krydsning af malkekvægsracer. Det viser nye beregninger fra SimHerd, skriver Landbrugsinfo.

Systematisk krydsning med Holstein, RDM og Jersey eller Montbéliarde øger dækningsbidraget med cirka 500 - 1.500 kr. pr. årsko i forhold til en besætning med ren Holstein, afhængigt af besætningens managementniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes i høj grad, at reproduktionseffektiviteten øges, når man går fra renracet Holstein til malkekvægskrydsning, og derved kan kvieopdrættet i besætningen reduceres markant. 5 procent mindre metanudledning med malkekvægskrydsninger

Reduktionen i antallet af opdræt betyder, at besætningens metanudledning pr. kg EKM reduceres med 3-5 procent ved krydsning med Montbéliarde og 5-6 procent ved krydsning med Jersey, da Jersey forventes at have lidt bedre fodereffektivitet.

Reduktionen er lidt større for besætninger med gennemsnitligt managementniveau, da effekten af krydsning generelt er større end i besætninger med højt managementniveau.

Fodereffektivitet

Bedre fodereffektivitet hos malkekvægskrydsninger mindsker metanudledningen endnu mere.

Metanreduktionen er uden hensyntagen til, at malkekvægskrydsninger, ifølge studier fra USA, formentlig har en bedre fodereffektivitet end Holstein.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antager man, at der er en krydsningsfrodighed på 5 procent for fodereffektivitet hos malkekøerne, så vil metan-udledningen pr. kg EKM reduceres med 9-10 procent for krydsning med Jersey og 7-8 procent for krydsning for Montbéliarde, skriver Landbrugsinfo.

Og ikke nok med det, så kan den forbedrede fodereffektivitet øge dækningsbidraget med 500 kr. per årsko oveni i gevinsten ved krydsning uden medregnet krydsningsfrodighed.

Læs mere på Landbrugsinfo.