Lyt til artiklen:

Forslag om permanent minkforbud nedstemt i Folketinget

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Tre partier fremsatte beslutningsforslaget om et permanent forbud i Folketinget i dag, men fik ikke flertal.

I Beslutningsforslaget henviser partierne til at Det Dyreetiske Råd ikke mener, at man kan opdrætte mink på en dyreetisk måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark bør derfor - i lighed med andre lande - udfase produktionen, skriver de tre partier i deres argument for forbuddet.

Beslutningsforslaget blev første gang fremsat den 2. februar 2023 af Carl Valentin (SF), Marianne Bigum (SF), Signe Munk (SF), Peder Hvelplund (EL), Søren Egge Rasmussen (EL), Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) og Franciska Rosenkilde (ALT). I dag blev beslutningsforslaget 2. behandlet.

Forbuddet mod at holde mink udløb den 1. januar i år, fordi Statens Serum Institut vurderede, at en genåbning kun ville medføre begrænset risiko for folkesundheden.

I følge Fødevarestyrelsen har 13 minkvirksomheder søgt dvaleordning med mulighed for at genstarte. I øjeblikket er der kun mink indsat på 3-5 farme i Danmark.

Minkerhvervet får grønt lys

Se også:

Minkerhvervet får grønt lys

Alternativ til bursystem

Partierne for et forbud henviser blandt andet til udtalelser fra Det Dyretiske Råd, som tilbage i 2021, hvor minkproduktion stadig var ulovlig, kom med en redegørelse om minkproduktion. Rådet svarede blandt andet på spørgsmålet: På vilkår bør produktionen foregå, hvis den genoptages?

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Det Dyreetiske Råds medlemmer er enige om, at der er behov for at udvikle et nyt alternativ til det eksisterende bursystem, hvis minkproduktionen skal genoptages. Rådet anbefaler, at forskningen fremover i så fald skal fokusere på nytænkning af indhusningen frem for på justeringer af det eksisterende system, og fremtidens minkproduktion skal i givet fald i højere grad tage udgangspunkt i bl.a. dyrenes biologi som rovdyr med en solitær natur og deres deraf følgende adfærdsmæssige behov. Rådet fremsætter en række konkrete anbefalinger vedrørende avl, management og indhusning med udgangspunkt i den eksisterende viden, som i givet fald bør indtænkes i et nyt system til hold af mink til pelsproduktion".

Forslaget blev i dag forkastet. For et permanent forbud stemte 23 medlemmer: (SF, EL, RV og ALT), imod forbuddet stemte 84 (S, V, M, DD, LA, KF og DF), hverken for eller imod stemte 0.

DK-Vet laver ny risikovurdering på mink

Se også:

DK-Vet laver ny risikovurdering på mink