Lyt til artiklen:

Lavere søgning på bio-ordninger end forventet

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Landbrugsstyrelsens it-systemer har kørt stabilt og med meget lidt nedetid, og søgningen på grundbetaling er på niveau med tidligere år. Der er fortsat mulighed for at søge i ændringsperioden frem til den 23. maj, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Første ansøgningsrunde til landbrugsstøtte i den nye reformperiode er netop lukket. Landbrugsstyrelsen har modtaget i alt 33.916 ansøgninger i løbet af de tre måneder, som ansøgningsrunden var åben. Der er søgt grundbetaling til i alt 2,552 millioner hektar, hvilket er cirka 6.000 hektar færre end sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene følger dermed udviklingen, hvor landbrugsarealet hvert år falder på grund af udtagning af arealer til for eksempel skov, infrastruktur og bebyggelse.

Overordnet set er der tale om en meget vellykket ansøgningsrunde, mener vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Jon Simonsen.

- Vi har arbejdet hårdt for at forbedre og understøtte ansøgningsrunden. Det ser vi resultatet af nu, hvor vi er kommet godt i mål. Vores it-systemer har kørt stabilt med meget lidt nedetid. Derudover har der været færre fejlmeldinger i år end i de seneste tre år, og det store fokus på brugervenlighed i optakten til ansøgningsrunden ser ud til at have givet pote, siger Jon Simonsen.

Lavere søgning på bio-ordninger

Som noget nyt er en større del af landbrugsstøtten nu øremærket til bio-ordninger. Det er grønne, etårige ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet.

Det betyder, at tilskudssatsen for grundbetaling er blevet lavere, sammenlignet med den tidligere grundbetaling og grøn støtte. Til gengæld har landbrugeren mulighed for at søge yderligere tilskud gennem bio-ordningerne. Det skal bidrage til, at landbrugsstøtten i stigende grad bruges på grønne tiltag til gavn for klima, miljø og biodiversitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens mange landbrugere har valgt at søge ordningerne Miljø- og klimavenligt græs og Varieret planteproduktion, har der været mindre søgning end forventet på de tre øvrige bio-ordninger.

Vicedirektør Anna de Klauman siger:

- Det er første år i en ny reformperiode med store ændringer. Landbrugsstøtten er blevet grønnere, og det kræver forandring på bedrifterne. Vi oplever, at der er stor velvilje og interesse i erhvervet for at benytte ordningerne, men omstillingen tager tid. Vi er derfor i gang med at evaluere ansøgningsrunden og de nye bio-ordninger med henblik på at afdække, hvordan vi kan udbrede kendskabet til dem og understøtte erhvervet, så vi kan få en højere søgning på bio-ordningerne til næste år, siger hun.

Landbrugerne har fortsat mulighed for at foretage ændringer i deres ansøgning frem til den 23. maj 2023.

Det er også muligt indtil ændringsfristen at indgive nye ansøgninger. Tilskuddet for disse ansøgninger nedsættes dog med én procent pr. arbejdsdag, som fristen overskrides.