Lyt til artiklen:

Tørkeindekset klatrer op i dele af landet

00:00
Hastighed: ???x
02:13

DMI´s tørkeindeks har fået kedelige farver flere steder i landet, dog primært øst for Storebælt. Tørkeindekset er ganske vist et situationskort og kan ikke sige noget om den kommende tid.

- Det er mest orangerødt i Østdanmark, især København. Det er knapt så rødt i Jylland, og det harmonerer også meget godt med det, vi har oplevet. Nemlig, at regnen i april er faldet midt i måneden og i slutningen fra den 23. til den 25, og det var Jylland, der fik mest ved begge lejligheder, siger Erik Hansen, der er vagthavende hos DMI.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Siden den 26. april har det dog stort set været tørt, bort set fra en smule nedbør i det nordvestlige Danmark den 1. maj.

- Men der kom ikke rigtig noget. Så overfladejorden er ved at tørre ud, men de dybere jordlag er stadig fugtige, forsikrer Erik Hansen, der fortæller, at det skyldes en tør luft, som vi har haft over landet i en uges tid.

- Og det havde vi også i april fra den 16. til den 22., hvor der også var tørt. Begge gange var karakteriseret ved, at vi fik en tør, kold luft nord fra og med sol. Så der var en meget stor fordampning, og det er også samme billede vi har i dag (den 3. maj. red.), siger Erik Hansen.

Ustadig vejr i sigte

Skal vi se lidt på fremtidsudsigterne, så er det også en tør periode, vi har i allernærmeste fremtid.

- Vi har en højtryksopbygning nord for os, det vil sige, vi henter tør luft østfra. Så det blæser ind og giver stor fordampning, og først når vi rammer fredag aften den 5. maj, kan der komme noget tyndt vejr ind over den sydvestlige del af landet. Men det bliver ikke noget, der giver noget videre, siger Erik Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor skal vi, efter de foreløbige prognoser, som altså arbejder med sandsynligheder, hen til natten til mandag den 8. maj før der med overvejende sandsynlighed kommer vand.

- En front fra sydvest kommer igennem med forbigående regn, og så får vi en mere fugtig luft. Men det er usikkert i og med, det er så langt fremme. Sandsynligheden taler dog for, at vi fra mandag får mere ustadigt vejr og dermed også mere vådt vejr og mere fugtig luft, siger Erik Hansen.

rich-media-3
Grafik: DMI.